Közélet

Médiatanács: javul a Kossuth Rádió vételminősége

Médiatanács: javul a Kossuth Rádió vételminősége

2013. december 15., vasárnap
Médiatanács: javul a Kossuth Rádió vételminősége

A Kossuth és a Dankó Rádió vételminőségének javításáról, az M3 retrócsatorna bejegyzéséről, és egy új, kísérleti tévéadás megindításának engedélyezéséről is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, miután felülvizsgálta a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét - erről a médiatanács Szóvivői irodája tájékoztatta az MTI-t.

A Kossuth Rádió országosan jelenleg mindössze 45 százalékos lefedettséggel rendelkezik az URH-frekvenciatartományban, és az ország lakosságának 74 százalékát éri el, vagyis több százezer ember nem hallhatja az adást - számolt be a Szóvivői iroda azt követően, hogy a hatóság felmérte a közszolgálati rádiók vételi körülményeit. Az NMHH hivatala a médiatanács felkérésére javaslatot készített arra, hogyan javítható a vétel minősége és biztosítható az adásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés. A médiatanács erről az előterjesztésről hozott döntést. A közszolgálat rendelkezésére bocsátott új adóhálózat és a frekvenciacserék által január 2-ától mintegy 600 ezer új hallgatóhoz és az eddiginél jobb minőségben jutnak el a Kossuth és a Dankó Rádió adásai, valamint az autós rádiózók számára is folyamatosan elérhetőek lesznek az adások. További információt az NMHH honlapján kaphatnak az érdeklődők, ahol egy kereső segítségével lehet tájékozódni egy-egy település vételi viszonyairól. Közleményükben beszámoltak arról is, hogy médiatanács rögzítette a közszolgáltatási médiaszolgáltatások jegyzékében a közmédia új M3 csatornáját. A kábelszolgáltatóknál elérhető retrócsatorna a közmédia archívumából válogat a legnépszerűbb műsorok közül. A december 20-án induló M3 már az indulás napján csaknem másfél millió háztartásban lesz elérhető. A testület döntése értelmében a közszolgálat egy új, csúcstechnológiás adásközvetítés tesztelését is megkezdheti az M4K nevű csatornán. A Full HD képminőségnél is tökéletesebb képélményt biztosító kísérleti adás Budapest környékén a digitális földi műsorszóró platformon lesz elérhető. A tesztadásokhoz a többi közt a 2014-es labdarúgó világbajnokság közvetítése szolgáltathat minőségi tartalmat - tudatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.