Közélet

Láncos Miklós osztotta az ajándékokat Ópusztaszeren + FOTÓK

Láncos Miklós osztotta az ajándékokat Ópusztaszeren + FOTÓK

2013. december 6., péntek
Láncos Miklós osztotta az ajándékokat Ópusztaszeren + FOTÓK
lancos_miklos07_gs

Tradicionális magyar módon ünnepelték meg Szent Miklós napját Ópusztaszeren: az emlékparkba látogatott hátrányos helyzetű gyermekeknek a piros kabátos Mikulás helyett Láncos Miklós osztotta az ajándékot.

A kistérség iskoláiból – Kistelekről, Baksról, Csengeléről és Dócról - érkezett gyermekek lepték el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot pénteken. A nagycsaládosok és az ÁGOTA Alapítvány gondozottjai az emlékpart Rotunda épületében várták a pirospozsgás nagyszakállút ajándékaikkal, meglepetésként azonban tradicionális magyar karácsonyi ünnepségben vehettek részt. Kézműves foglalkozásokkal, ajándékkészítéssel és színes programokkal elevenítették fel az egy évszázaddal ezelőtti karácsonyi készülődést.

Láncos Miklós nem csak verekedik, de oszt is

„Minden magyar felnőttnek és gyermeknek el kell látogatnia legalább egyszer ide, az ópusztaszeri emlékparkba, hisz sok olyan értéket rejt magában, melyet máshol már nem találhat meg az ember” - mondta a megnyitón

Farkas Sándor

. Rohanó világunkban kevés időnk van egymásra az országgyűlési képviselő szerint, de a mai gyermekek is ugyanúgy szeretnek adni és kapni egyaránt. Fontos azonban, hogy ne felejtsük el, honnan jöttünk, és megőrizzük hagyományainkat – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ennek szellemében a Mikulásnál egy kicsit ijesztőbb, ám legalább olyan nagylelkű ajándékozó érkezett a gyermekekhez: az emlékpark felelevenítette Láncos Miklós alakját. A „rémalak” társai kíséretében, nagy csörgés-zörgés közepedte érkezett a gyermekekhez, akiktől számon kérte, hogy jól viselkedtek, eleget imádkoztak-e. Az izgága gyermekeket megfegyelmezte, de természetesen ő sem érkezett üres kézzel, csokoládét és gyümölcsöt tartalmazó ajándékcsomagot kaptak tőle a kicsik. Kezdeti meglepettségük után jót mulattak Láncos Miklóson és segítőin, akik nem csak verekedtek, de osztottak is.

„December hatodika régen is jeles ünnep volt a magyar néphagyományban, ezeket kívántuk programkínálatunkkal feleleveníteni” - mondta köszöntőjében Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője. A gyerekek képeslapot, bőrkulcstartót, karácsonyfadíszeket készíthettek a kézműves foglalkozásokon, de a virágkötéssel és a gyertyamártással is megismerkedhettek. Betelehemes bábelőadások, diavetítések, zenés-dalos műsorok kísérték egymást az egész napos rendezvényen. Az ünnepi műsorok adventi hangulatra készítik fel az emlékparkot, melynek fénypontja december 20-án a Magyarok Karácsonya című rendezvény. A karácsonyi ünnep és az összertartás fontosságát egyházi, közéleti szereplők, előadóművészek hívják majd fel Ópusztaszeren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.