Közélet

Kémprogrammal loptak: jogerős ítélet a nagybani számlájáról leemelt milliók ügyében

Kémprogrammal loptak: jogerős ítélet a nagybani számlájáról leemelt milliók ügyében

2013. december 10., kedd
Kémprogrammal loptak: jogerős ítélet a nagybani számlájáról leemelt milliók ügyében
itelotabla_targyalas01_gs

Több mint 80 millió forintot emeltek le 2010 áprilisában a Dorozsmai Nagybani Piac számlájáról. Az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla enyhítette a kiszabott büntetési tételeket, a másodrendű vádlott azonban várhatóan felülvizsgálati kérelemmel fog élni.

A HírTV Célpont című műsora is forgatott a Dorozsmai Nagybani Piac számlájáról a 2010-es választások után pár nappal eltűnt

több mint 80 millió forint kapcsán

, mely ügyben a Szegedi Törvényszék idén márciusban hozott ítéletét most megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla.

Hegedűs István

tanácsvezető bíró közölte, az első rendű vádlott

Sz. Szabolcs

pénzbeli büntetését 5-ről 3 millió forintra mérsékelték, jogerősen 4 év 10 hónap börtönbüntetést kapott, míg a másodrendű vádlott

B. József

börtönbüntetésének tartalmát egy évvel csökkentve 2 év 6 hónapra mérsékelték, a közügyektől való eltiltását 3 évre enyhítették, a 4 millió forint pénzmellékbüntetését pedig mellőzték. A vád szerint B. József egy kémprogramot, valamint egy távoli elérést elősegítő programot telepített arra a számítógépre a nagybani piac területén, ahonnan interneten keresztül pénzt utaltak rendszeresen. Később az első rendű vádlott módosította a Telebank szolgáltatáshoz kapcsolódó telefonszámot, a készpénzfelvételi limitet, majd az ATM-ből felvehető napi készpénz összeg limitét 48 órás időtartamra 40 millió forintra emelte, míg az úgynevezett POS limitet napi 5 millió forintra. Az elsőrendű vádlott a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. bankszámlájához tartozó belépési és átutalási kódokat megszerezte, és április 16-án két részletben 82 532 250 forintot utalt át jogosulatlanul egy lakossági folyószámlára. A Szegedi Ítélőtáblán az első- és másodrendű vádlott védői ügyfeleik felmentéséért kérték, illetve enyhítésért nyújtottak be fellebbezést. Hegedűs István elmondta, figyelembe vették, hogy B. József két gyermeket tart el, s bűnösségét jóval kevesebb bizonyíték támasztotta alá, mint az első rendű vádlottét, aki részletes beismerő vallomást is tett.

itelotabla_targyalas02_gs

Az ítélőtábla nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a sértettei közrehatást, vagyis azt, hogy a nagybani piac területén lévő számítógép – melyre a kémprogramot telepítették – nem volt megfelelő módon védve. „Hogy egy cégként ilyen slendrián módon védjék a bankszámlájukon lévő pénzösszegeket, ez hihetetlennek tűnik” – közölte Hegedűs utalva arra, hogy az adott gép a nap 24 órájában üzemelt, méghozzá folyamatos internetkapcsolattal, ráadásul többen is használhatták azt. B. Józsefet megdöbbentette az ítélet, portálunknak elmondta, valószínűleg felülvizsgálati kérelemmel fognak élni, erről egyeztet ügyvédjével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.