Közélet

Egy településen veszélyes, több helyen egészségtelen a levegő

Egy településen veszélyes, több helyen egészségtelen a levegő

2013. december 29., vasárnap
Egy településen veszélyes, több helyen egészségtelen a levegő

A magas szállópor-koncentráció miatt Sajószentpéter levegőjét veszélyesnek, öt további települését - köztük a fővárosét - egészségtelennek minősítette vasárnap az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

Az OKI térképén a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel csak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpétert jelölték. Az egészségtelen levegőt jelentő narancssárga színnel Putnok, Kazincbarcika, Miskolc, Salgótarján és Budapest szerepel a térképen. Emellett ugyancsak a szálló por miatt hét település levegője számít kifogásoltnak, ezeket zöld színnel jelölték. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a levegőben lévő szálló por miatt a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhattak. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.