Közélet

Az élelmiszer-biztonság javítását célzó kutatások a Dél-Alföldön

Az élelmiszer-biztonság javítását célzó kutatások a Dél-Alföldön

2013. december 10., kedd
Az élelmiszer-biztonság javítását célzó kutatások a Dél-Alföldön
gabonakutato_ia

Az élelmiszer-biztonság javítását szolgáló kutatásokat végzett együttműködésben a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a Hód-Mezőgazda Zrt., a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont. A projektet a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 780 millió forinttal támogatta.

Az eredményekről kedden konferencián számoltak be a kutatásban résztvevő szervezetek Szegeden.

Mesterházy Ákos

akadémikus a projektről az MTI-nek elmondta: a kutatás egyik szegmense azt célozta meg, hogy a gabonafajták: a búza és a kukorica ellenállóbbak legyen a gombák ellen. A másik, pedig, hogy legyen olyan növényvédelmi technológia, amellyel hatékonyan meg tudják védeni ezeket a növényeket a betegségek ellen. Az akadémikus ismertette: a kutatás eredményeként olyan hibrideket és fajtákat tudnak majd a termelőknek ajánlani, amelyek a gombákkal szemben lényegesen ellenállóbbak az eddigi fajtáknál. Emellett kidolgoztak egy olyan növényvédelmi technológiát, amellyel a gombaölők lényegesen jobban, pontosabban bevizsgálhatók. A vizsgálat igazolta, hogy az új szántóföldi technológiával a toxincsökkenés a búzában eléri a 60-70 százalékot a korábbi 10-20 százalékkal szemben. Ezek a kísérletek most 100-200 hektáros területeken igazolódtak vissza. Így a korábbi kutatások most jutnak el odáig, hogy akár 1 millió hektár búzánál is lehet alkalmazni, tehát nemzetgazdasági szempontból nagy jelentőségű lehet - vélte a szakember. A kutatások másik iránya a tökéletesebb védekezési eljárások kifejlesztése volt. Ez a búzánál ez sikeres volt, a kukoricánál azonban még várni kell az áttörésre. A kutatás tavaly ősszel kezdődött és jövő tavasszal ér véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.