Közélet

A zöldség-gyümölcs ágazat 2013-as teljesítménye átlagos volt

A zöldség-gyümölcs ágazat 2013-as teljesítménye átlagos volt

2013. december 20., péntek
A zöldség-gyümölcs ágazat 2013-as teljesítménye átlagos volt

A zöldség-gyümölcs ágazat 2013-ban a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 162 ezer hektáron termelt, és az össztermés a sokévi átlagnak megfelelően 2,5 millió tonna körül alakult - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az ágazati teljesítményen belül a szabadföldi zöldségfélék, a hajtatott zöldségek és a termesztett gomba területén enyhén nőtt a termés mennyisége, míg a gyümölcsnél a tavalyi rekord után mintegy 10 százalékkal csökkent. A zöldségtermelés összesen 1,57 millió tonna, a gyümölcstermelés 0,89 millió tonna, ami összesen 2,46 millió tonnát tett ki. Kedvezőnek tekinthető a termelői árindex alakulása, amelynek tendenciája az elmúlt három évben a piaci viszonyok és a marketingtevékenységnek köszönhetően emelkedő - jegyzi meg a szakmai szervezet összegzése. A termények fele került a friss piacra és másik fele a feldolgozóiparba, azonban utóbbi alapanyag ellátása továbbra is nehézségekkel küzd. Szűk a termékszerkezet, csak néhány termékre: a zöldborsóra, a zöldbabra, a csemegekukoricára, a meggyre, az ipari almára korlátozódik. Ezen belül a legnagyobb arányt a csemegekukorica képvisel. A csemegekukorica termelésben Európában első, a világban pedig a harmadik Magyarország. Kedvezőtlen a feldolgozás szempontjából, hogy kevés a szerződéses termeltetés és miután a zöldség-gyümölcs ágazatban napi és heti árakat alkalmaznak, így sok esetben nem vagy csak korlátozottan jutott alapanyaghoz a feldolgozóipar. Emellett a gazdasági körülmények közül a magas áfa továbbra is nehezíti az ágazat helyzetét, 40 százalék körül tartja a feketegazdaság arányát. Az öntözés hiánya pedig jelentősen növeli a termelési kockázatot. Az idén megnyitott és sikeresen lezajlott 24 milliárd forintos kertészeti géptámogatási program, valamint a termálvíz-hasznosítás elől elháruló akadályok - a kötelező a visszasajtolás megszüntetése -, és a néhány termékkörben sikeres promóciók (zöldség-gyümölcs), valamint a korábbinál jobb termelői árak némileg ellensúlyozták a kedvezőtlen évjárati körülményeket. A kertészeti termelés szempontjából fontos szakmai esemény a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett Nemzeti Zöldség-Gyümölcs Stratégia, amely 2020-ig kijelöli azokat a irányokat, melyek várhatóan elérhetővé teszik az 1 millió tonna többlettermék előállítását és az ehhez kapcsolódó, 100 ezer új munkahely létrehozását - tartalmazza többek között az összegzés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.