Közélet

A Bárányban főszereplő volt a kacsa és Tokaj

A Bárányban főszereplő volt a kacsa és Tokaj

2013. december 19., csütörtök
A Bárányban főszereplő volt a kacsa és Tokaj
borvacs12

Harmadik állomásához érkezett a Bárány Kisvendéglő és a Dugonics téri Bortéka közösen rendezett borestje. Ezúttal kacsa volt a főszereplő és Tokaj.

A borvacsora népszerűségére misem szolgáltat bizonyságul, hogy még egy pótszékes helyet is biztosítani kellett a vendégeknek, így a résztvevők száma: teltház plusz egy fő. A látogatók felvezetésként megkóstolhatták a

SZEGEDma.hu készülő borát

, ami már kiforrt, és hordókban várja a végső formáját, ennek megfelelően kicsit nyers volt még, kicsit éretlen, de a miénk. A második köszöntő kortyot a vendéglátó Oláh János testvérének savakban gazdag vörös bora szolgáltatta. És indulhatott is a tételsor, kacsavacsora kíséretében, melyben a Szegedi Borbarátok Társaságának egyik alapítója, Telek János segített kalauzolni a résztvevőket. Bár az estet „Tokaj szőlővesszein…” névre keresztelték a házigazdák, a királyok borait egy Brunyai fehér, a „Hárs-Társ” fantázianevű 2011-es hárslevelűje vezette fel, kísérőként kacsatepertő, kacsamáj és kacsazsír tápai kenyérrel. A tejfölös kacsaleves jellegzetes, enyhén édeskés ízének zöngéivel már a Patrícius Borház 2011-es Sárga Muskotálya énekelt kánont. A kacsasülthöz – amit hagyományosan erdei gyümölcsökkel megbolondított lilakáposztával és krumplipürével szolgáltak fel – a történész, borszakíró Ungváry Krisztián Vayi dűlőben termelt szőlőiből készült „100 éves” furmint dukált. Megtudtuk, hogy a jelző nem véletlen a bor nevében, hiszen e bogyók valóban 100 éves tőkéken teremnek. Az utóízt a Novemberi furmint nevű bora erősítette fel, ami a késői szüretre utal, és a maradék cukor mellett erős savakat is lehet még érezni. A fogások között most egy bónusz következett, a desszert előtt a „csipegetés” elnevezésű fogás harmóniája telitalálatnak bizonyult. A Béres szőlőbírtok bora, egy késői szüretelésű sárga muskotály bodzavirág illatű, üde, de savakban szegény simogatása ölelte körbe a birsalmasajt és a libamáj duóját. Végül a zserbóhoz természetesen a Vayi szamorodni is megérkezett, miközben a vendégek Telek Jánostól megtudhatták, hogy mi a különbség a tokaji aszú és szamorodni között. És mielőtt a „szétcsapatás” keresztnevű birsalma pálinkából lehetett volna „szedni” fakultatívan, körbejárt egy kisujjnyi Ács cuvée és aszú esszencia is, így a tokaji borkiránduláson valóban sikerült néhány csúcsot is megmásznia a mintegy harminc vendégnek a Bárány Kisvendéglőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.