Több mint száz potenciális veszélyforrás fenyegeti a vízbázisokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyes becslések szerint jelenleg több mint száz “ketyegő bomba”, emberi tevékenység miatti potenciális veszélyforrás fenyegeti a hazai vízbázisokat – mondta Illés Zoltán szerdán Abasáron sajtótájékoztatón.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára a település vízbázisába bekerült szerves oldószerek okozta szennyezés feltárására, eltávolítására életre hívott munkabizottság kihelyezett ülésén vett részt a Heves megyei községben. Hangsúlyozta, hogy nem az önkormányzat idézte elő a problémát és önállóan nem is tudja megoldani, a magyar kormány azonban senkit nem hagy bajban. Ugyanakkor ez a szennyezés nemcsak Abasárt, hanem az egész térséget fenyegeti, amíg tehát a szennyező anyag a talajban van, az ügynek nincs vége – tette hozzá.

“Meg kell találnunk a tűt a szénakazalban, ám nincs ember, aki meg tudná mondani, honnan jön, merre terjed a szennyeződés. A kormány ezért 100 millió forintot biztosít a szennyezés helyének felkutatására, a mintavételekre” – közölte. Szavai szerint további 70 millió forintból a hivatalos, a víziközműveket ellátó 70 kutat is ellenőrzik. Az államtitkár felidézte, hogy a közeli, Pipis-hegyi ipari területen a privatizációs időszak előtt működött egy gép- és diódagyár, és akkoriban használhattak ott szerves oldószereket. A vizsgálatok ugyanakkor igazolták, hogy a 14 hektáros területen jelenleg működő üzemeknek nincs közük az abasári szennyezéshez. Azt sem lehet még tudni, hogy a szerves oldószerek technológiai probléma, vagy illegális hulladéklerakás nyomán szennyezték meg a vízbázist. Illés Zoltán a “történelmi szennyezések” okozta problémák felszámolása érdekében kezdeményezni fogja a következő kormányzati ciklusban egy olyan pénzügyi alap létrehozását, amelyet a potenciális szennyező cégek töltenének fel, és ezt az összeget egészítené ki a magyar állam a befizetett pénznek megfelelő összeggel.

Horváth László (Fidesz), a Heves megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő emlékeztetett: a szerves oldószerek okozta problémával október elején szembesültek. Azonnali beavatkozásra, a vezetékes vízhálózat lezárására volt szükség. Az abasáriak másfél hete – egy ideiglenes rendszeren keresztül – már ismét hozzájuthatnak vezetékes ivóvízhez, és azóta műszaki probléma sem volt a hálózattal. Elmondta, hogy a végleges megoldást ugyanakkor egy, a gyöngyösi vízbázisról érkező, Pálosvörösmartot elkerülő, közel négy kilométeres gerincvezeték kiépítése jelenti. A soron kívüli engedélyezési eljárás már zajlik, a munka még az idén elkezdődhet. A kivitelezés 4-6 hetet vesz majd igénybe.

Felidézte, hogy a gyors beavatkozásra a tárcaközi egyeztetéseket követő soron kívüli kormánydöntés nyomán nyílt lehetőség. A vízellátás biztosításáért az általa irányított munkabizottság felel, a szennyezés ártalmatlanításáért pedig az Illés Zoltán irányította testület. Horváth László közlése szerint Heves megyében Bélapátfalván, a cementgyár bezárását követően a – szintén vízbázison fekvő – Bélkő hegy belsejébe vélhetően jelentős mennyiségű veszélyes anyagot falaztak be. Ez is “történelmi szennyezésnek” számít, ezért e terület átvizsgálása is szükséges – tette hozzá.

Előző sztori

Tékvandó: remekeltek a vásárhelyiek az OB-n

Default thumbnail
Következő sztori

Soros: a kiszámíthatatlan kockázatok okozták a 2008-as pénzügyi válságot

Legutóbbi hasonló cikkek