Egyetem

„Tanítani a küldetetteket” – Sík Sándorra emlékeztek Szegeden + FOTÓK

„Tanítani a küldetetteket” – Sík Sándorra emlékeztek Szegeden + FOTÓK

2013. november 6., szerda
„Tanítani a küldetetteket” – Sík Sándorra emlékeztek Szegeden + FOTÓK
sik_sandor_emlekest10_gs

„A jövendő tanárokat készítette fel munkájukra Sík Sándor, nem tudóssá akarta nevelni őket, hanem igazán jó tanárrá” – hangsúlyozta Jelenits István piarista szerzetes az ötven éve elhunyt Sík Sándor tiszteletére rendezett konferencián.

„Tanítani a küldetetteket” – Gondolatok Sík Sándorról címmel rendezett konferenciát a Katolikus házban a Radnóti Szegedi Öröksége Alapítvány és a Sík Sándor Egyetemi Szakkollégium. „Ő nemcsak a piarista rendnek a jelentős alakja, a Szegedi Tudományegyetem kiváló professzora, hanem irodalomtörténész, tudós, esztéta, költő és pedagógus. Számtalan olyan aspektusa van az életművének, amiről úgy gondoljuk, továbbgondolásra érdemes. Ideje, hogy számvetés készüljön az életművéről” – fogalmazott

Miklós Péter

, a Radnóti Szegedi Öröksége Alapítvány titkára. Az előadók között volt

Jelenits István

piarista szerzetes, a Magyar Corvinus-lánc kitüntetett professzor,

Máté Zsuzsanna

, az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz- és Művészettörténet Tanszékének tanára, valamint

Bogoly József Ágoston

irodalomtörténész, aki a kultúra, a tudomány és spiritualitás szemszögéből közelített a témához.

sik_sandor_emlekest09_gs

Sík Sándor

1929 és 1944 között volt a szegedi egyetem professzora, mellyel kapcsolatban Jelenits István kiemelte, hogy ő nem tudósokká akarta nevelni a hallgatókat, hanem valódi jó tanárrá. A piarista szerzetes megjegyezte, ritka, ha egy egyetemen valaki ennek tudatában végzi a munkáját, és ettől volt nagyon színes, gazdag és tudományosan is megalapozott az ő oktatása. „Az egész személyisége arra készítette a növendékeit, hogy szeressék az irodalmat, amit tanítani fognak. Arra készítette fel nagyon tudatosan a növendékeit, hogy miként lehet az irodalom levegőjére a gyerekeknek a tüdejét megnyitni vagy a lélegzetvételét” – fogalmazott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora. Jelenits emlékeztetett, akkoriban nem volt még módszertan, Sík Sándor viszont még arról is fél éves stúdiumot tartott, hogy miként kell egy tankönyvet megírni. A szerzetes úgy látja, máig szóló tanúságai vannak Sík Sándor munkásságának abban is, hogy ő az egészre, az egységre figyelt, míg ma jellemzően a részletekre koncentrálunk jobban, s ezzel az egészre való rálátásunk elvész. Hét évig foglalkozott Sík Sándor életművével Máté Zsuzsanna, az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz- és Művészettörténet Tanszék főiskolai tanára, aki háromkötetes esztétikáját tartja a legmaradandóbb munkájának, ami 1943-ban jelent meg. „Ez a háromkötetes mű kiválóan alkalmazható a klasszikus művészet esztétikai minőségeinek az elemzésére, az alkotói folyamatnak a megértésére, a befogadási folyamathoz való közelebb kerüléshez. Könyvemben úgy fogalmaztam, hogy ő a 20. századi modern hermeneutika előfutára” – részletezte. A konferencián elhangzott előadásokból, valamint további tanulmányokból a Radnóti Szegedi Öröksége Alapítvány egy kötetet is megjelentet jövőre, ezzel tisztelegve Sík Sándor munkássága előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.