Közélet

Szegedre látogat az Omega decemberben!

Szegedre látogat az Omega decemberben!

2013. november 8., péntek
Szegedre látogat az Omega decemberben!
2889317

Szegeden a Fogadalmi templomban ad koncertet a legendás Omega zenekar december 1-jén, este 20 órától!

Az Omega együttes tavaly ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját egy teltházas országos turnéval. A koncertsorozaton már megismerhette a közönség az Omega Szimfónia és az Omega Rapszódia produkciókat, amelyek a klasszikussá nemesedett Omega dallamok szimfonikus feldolgozásai. Az Omega Oratóriummal trilógiává bővül a nagyszabású zenei vállalkozás. Az Omega Oratórium ötlete egy váratlan megkeresésnek köszönhető. A bátaszéki katolikus templom tornya életveszélyessé vált. Bontáskor találtak rá egy régi zsindely darabra, melyre a templom építésekor az egyik korabeli adományozó nevét írták rá. A bevésett Kóbor név a mai Omega-frontember,

Kóbor János

egyik felmenőjét örökítette meg az utókor számára. Ekkor született meg az elhatározás egy jótékonysági koncert megrendezésére. Egy ilyen jótékonysági koncert stílusosan a templomban kell, hogy megszólaljon, lehetőleg olyan repertoárral és előadási móddal, amely egy hagyományos rock koncerttel szemben kellően igazodik a helyhez és annak szelleméhez. Így adódott az oratórium, mint forma a trilógia lezárásához. Különös nyomatékot és lendületet adott az alkotáshoz a moszkvai egyházi kitüntetés 2013 májusában. Kóbor János a Nagykereszt Érdemrendet vehette át, míg az Omega együttes tagjai:

Benkő László

,

Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás

és

Molnár György

a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékéremben részesült. Noha a trilógiát alkotó Szimfónia, Rapszódia és Oratórium látszólag a rockzenétől távoli műfajok, a szerzők az eredeti daloknak a szokásost messze meghaladó új értelmezést adtak, megtartva a rockzenei elemeket. Az új kontextusok nem öncélúak. A dalok új hangszerelésével, klasszikus zenei formákba öntésével a szándéka arra irányult, hogy az Omega együttes által létrehozott életmű újabb zenei dimenziókban éljen tovább.

Trunkos András

, az Omega Oratórium producere és menedzsere így vélekedik: „Az Omega Oratóriumot lehet egy zenei kirándulásnak is tekinteni, de merem remélni, hogy kellő bölcsességgel csak jóval később tudják majd megítélni. Az Oratóriumban a közönség nem csak énekelni fog, hanem helyenként sírni is. Mert szép lesz! A szövegvilágot egészen bizsergető érzés együtt hallani, ez egy nagy hazatérése lesz sok dalnak. Olyannak is, amit ezerszer hallottunk és olyannak is, amit élőben még soha. Annak idején elképzelt az ember valamit, sokszor talán egy vallással átitatott, ha úgy tetszik transzcendens világba helyezve a mondanivalót. Ha belegondolunk, ott vannak a szövegekben is a Biblia jelképei, szimbólumai, amelyek a legjobban közvetítenek üzeneteket. Lehet-e jobb és őszintébb díszletet találni mindehhez, mint egy gyönyörű templom, oszlopcsarnokkal, fényekkel, óriási belmagassággal, oltárral, orgonával, de talán ami a legfontosabb, kíváncsi, nyitott szemekkel körülvéve. Az Omega Oratórium meg fogja érinteni az embereket.”

A szegedi állomásról:

Délmagyarország és Délvilág Adventi koncert: OMEGA ORATÓRIUM A Délmagyarország és a Délvilág napilap kiemelt médiatámogatóként állt a turné szegedi koncertje mellé. A koncert időpontja: 2013. december 1., 20 óra, Szeged, Fogadalmi templom Az Omega Oratórium szegedi produkció közreműködői: Benkő László billentyűs hangszerek Debreczeni Ferenc dob és ütőshangszerek Gömöry Zsolt billentyűs hangszerek Kóbor János ének, vokálok Szekeres Tamás gitárok Szöllössy Kati basszusgitár Szegedi Szimfonikus Zenekar Vezényel: Bókai Zoltán Közreműködik: A Vaszy Viktor kórus

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.