Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Szabadságvesztés jár a hamis, becsületsértő felvételek készítőinek (FRISSÍTVE!)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

A parlament keddi döntése alapján a jövőben szabadságvesztéssel büntethetik azt, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, illetve tesz elérhetővé. A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását a bajai videoüggyel indokolták a kormánypártok.

A törvénykönyv-módosítást 207 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés a fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos, valamint a KDNP-s Harrach Péter és Pálffy István javaslatára. A kormánypártok és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, az MSZP és az LMP jelenlévő képviselői tartózkodtak, az ellenszavazatokat függetlenek adták le a kivételes sürgős eljárásban tárgyalt jogszabályra.

E szerint egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

A gondatlan közzétételt viszont még sem szankcionálják, miután a kormánypártok – bár hétfőn még nem támogatták az alkotmányügyi bizottságban – végül megszavazták az erről szóló szocialista módosító javaslatot. (A Fidesz-KDNP javaslata vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntette volna azt, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hang- vagy képfelvételt úgy hoz nyilvánosságra, hogy gondatlanságból nem tud arról, hogy a felvétel hamis.)

A módosítások a kihirdetésüket követő nyolcadik napon lépnek hatályba.

Szükségességüket azzal indokolták a kormánypártok, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videoügyhöz hasonló. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető korábban azt mondta, hogy a “bizonyítékhamisítási botrány” mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét.

A hvg.hu-ra október 18-án került fel az őszi bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben egy videó, amelyről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány. A videón egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választáson. Azt állította, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje és Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

Kőrös Gusztáv, a videó egyik készítője múlt hétfőn az ATV-ben azt mondta, hogy a szocialisták átverték, kihasználták őket. A solti roma önkormányzat elnöke, a Demokratikus Koalíció (DK) volt tagja azt állította, a videót Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke kérte tőlük. Ezt ő cáfolta, az MSZP pedig közölte: Kőrös Gusztáv súlyosan valótlan kijelentéseket tett, ezért jogi lépéseket kezdeményeznek, a videó elkészítésében ugyanis egyetlen szocialista politikus sem működött közre.

A bajai videoügybe Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője és Déri Balázs, az MSZP kommunikációs igazgatója is belebukott. Gavra Gábor azután mondott le, hogy a rendőrség megállapította, hamis a felvétel, amelyről a hírportál azt állította, bizonyíték a csalásra. Déri Balázs pedig azután távozott posztjáról, hogy kiderült, hogy ő adta át a felvételt a hvg.hu munkatársainak.

Mégsem büntetnék a hamisított videó gondatlanságból történt nyilvánosságra hozását

Támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága azt az ellenzéki módosító indítványt, amely törölné a bajai videóval összefüggő büntető törvénykönyvi (Btk.) módosításból a hamisított videó gondatlanságból való nyilvánosságra hozását.

A bizottság kedd reggel egyhangúlag hozta meg döntését. Hétfőn este már tárgyalták Harangozó Tamás és Bárándy Gergely szocialista képviselők javaslatát, amelyet akkor a testület nem támogatott.

Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes elnöke most új állásfoglalásra kérte a bizottság tagjait annak érdekében, hogy a módosító indítványról szavazhasson a plenáris ülés.

A vitában egyetlen felszólalóként Staudt Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy ami így megmarad a törvényjavaslatból, az bizonyos tényállásokban ma is része a Btk.-nak. Ez csak annyiban bővíti a jelenlegi becsületsértést és rágalmazást, hogy bizonyos esetekben közvádasítja az eljárásokat – mondta.

A Btk. módosításáról hétfő délelőtt vita volt az alkotmányügyi bizottságban, az ellenzéki képviselők úgy értékelték, hogy annak elfogadása a tényfeltáró újságírás végét jelenti.

A törvényjavaslatot a fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos, valamint a KDNP-s Harrach Péter és Pálffy István nyújtotta be, miután kiderült, hogy hamisított a bajai választással összefüggő, a hvg.hu-n nyilvánosságra hozott videofelvétel. A javaslat értelmében a jövőben szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, illetve tesz elérhetővé.

Tovább olvasom

Hírzóna

Emléktáblát avatnak Szegeden Petrás Incze János szerzetes tiszteletére

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Augusztus 13-án, csütörtökön a szeged-felsővárosi minorita templomban.

Tovább olvasom

Közélet

Körforgalomért tüntetnek Szabó Bálinték

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

A Mindenki Szegedért Mozgalom vezetője szerint balesetveszélyes az Etelka sor és a Felső Tisza-part kereszteződése.

Tovább olvasom

Balhé

Szaporodnak a bírósági ügyek Botka László körül

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Visszaüthet-e Szeged polgármesterére a tény, hogy egyre több munkatársa, kollégája, “harcostársa” kerül bíróságra, bűncselekmények, illetve annak alapos gyanúi miatt? Sőt, voltak, akiket már el is ítéltek. 

Tovább olvasom

Aktuál