Közélet

Rendezvény a koraszülöttek világnapja alkalmából Szegeden

Rendezvény a koraszülöttek világnapja alkalmából Szegeden

2013. november 15., péntek
Rendezvény a koraszülöttek világnapja alkalmából Szegeden

Egész napos rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány a koraszülöttek világnapjára (november 17.) szombaton - közölte a szervezet az MTI-vel.

Az eseményen a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését szolgáló előadások, szakemberek várják az érdeklődőket, a gyerekek pedig játszóházban szórakozhatnak. Az összegzés szerint Magyarországon minden 9. gyermek koraszülött, vagyis valamilyen ok miatt a 37. terhességi hét előtt vagy 2,5 kilogrammnál kisebb súllyal születik. Magyarországon területi felosztásban 9 alapítvány végzi az életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentését. Közülük a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány 1992 óta - az ország egyik legnagyobb területét lefedve - Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében ment. Évi mentési számuk igen magas, átlagosan 1250 eset, ami a húsz éves működés alatt több mint 20 ezer gyermekéletet jelent. Az alapítvány közhasznú civil szervezetként végzi tevékenységét, átlagosan napi 3-4 riasztása van, rohamkocsija több mint 45 kilométert tesz meg évente. A mentett gyermekek 52 százaléka koraszülött, 48 százaléka normál súlyú, életveszélyben lévő újszülött például fejlődési rendellenesség miatt. Az állami költségvetésből kapott támogatás a működési költségeknek csak egy részét fedezi, ezért a szolgálatnak évente több tízmillió forintot kell összegyűjtenie adományokból ahhoz, hogy a mentés zavartalan legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.