Közélet

Nem lesz egyszerű a pórázt kiváltó kutyavizsga

Nem lesz egyszerű a pórázt kiváltó kutyavizsga

2013. november 16., szombat
Nem lesz egyszerű a pórázt kiváltó kutyavizsga
kutyastrand46_gs

Szegeden is folyik a tesztelése annak a vizsgának, amelyet letéve az eb mentesülne a kötelező pórázviselés alól. A tesztek során a kutya viselkedését az utcán tapasztalható legextrémebb helyzetekben mérik fel, a szakértők szerint megfelelő kutya-gazda viszonnyal teljesíthető, ám korántsem egyszerű kritériumoknak kell megfelelni.

Mentesítené az ebeket a póráz kötelező viselésétől az a vizsga, melynek tesztelése az elmúlt hetekben kezdődött meg. Ha a Vidékfejlesztési Minisztérium is rábólint, egy engedelmességi vizsgával a kutyus bizonyíthatná, hogy szabadon engedve sem jelent veszélyt másokra. Jelenleg ugyanis a póráz nélkül sétáltatott eb gazdája szabálysértést követ el, 50-től akár 150 ezer forintos helyszíni bírsággal is büntethető.

Korom Gábor

, a Tükör-Módszer és a magyarországi Tükör Kutyaiskolák alapítója nyílt levélben fordult a törvényalkotóhoz: szerinte az ilyen mértékű szigorítás betarthatatlan, a póráz állandó viselése pedig hosszú távon frusztrációt okoz a kutyának, ami agresszív viselkedésben is megnyilvánulhat. A városi ebek számára egy vizsga letételét javasolta, amelynek kidolgozása szakemberek bevonásával történne meg. A szintén Tükör-Módszert alkalmazó Szegedi Kutya Klub munkatársai egyelőre „laboratóriumi” körülmények között kezdték meg a vizsgafeladatok tesztelését a suliban felkészített ebekkel. „Még csak kontrollált környezetben dolgoztunk olyan kutyákkal, amelyek nagy valószínűséggel teljesíteni tudnák a vizsgát, így eddig az eredmények is biztatóak. Az emberek között, idegen helyen azonban jóval több inger éri majd a kutyákat, mely megnehezíti a vizsgázó páros feladatát, hiszen a váratlan helyzetekben is, a megfelelő kontrollt kell, hogy felmutasson” – magyarázta

Vajdáné Nemes Nagy Panka

, a Szegedi Kutya Klub iskolavezetője. Ezen ingerek közül pedig a legszélsőségesebbekkel szembesítik a kutyát: tántorgó részeg, idős, bottal járó személy, hangosan síró kisbaba vagy furcsán viselkedő ember közelében sem elfogadható az eb kontrollálhatatlan viselkedése. Ezek mellett élelemmegtagadós résznél bizonyíthatják, hogy nem sodorják veszélybe a derékmagasságnál lejjebb lógatott túrós táskát, és macskával, vagy másik kisebb állattal találkozva is kiderülhet, mennyire tekintik őket zsákmányuknak.

kutyastrand43_gs

Kezdetben pórázon találkozik majd a kutyus ezekkel a zavaró „tényezőkkel”, majd elengedve mutathatja be, hogyan viselkedik az emberek között. „Elsősorban kézbentarthatóságot vár el a vizsga, nem pedig azt, hogy az állat teljesen süket legyen ezekkel az ingerekkel szemben. Ha megfelelő a kutya-gazda viszony, akkor le lehet tiltani/állítani az ebet, hallgatni fog a gazdira” – magyarázta az iskolavezető. Hozzátette azonban: valóban meg kell dolgozni majd a póráz levételének kiváltságáért, a vizsga ugyanis nem lesz egyszerű. „Miután kikristályosodnak az elvárások, segítünk a hozzánk fordulóknak, de bárki otthon is felkészülhet ezekre a vizsgákra. Ebben az esetben nem is tanításra, hanem egy viszonybeli rendezésre van szükség” – emelte ki Vajdáné Nemes Nagy Panka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.