/

Nem lesz egyszerű a pórázt kiváltó kutyavizsga

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kutyastrand46_gsSzegeden is folyik a tesztelése annak a vizsgának, amelyet letéve az eb mentesülne a kötelező pórázviselés alól. A tesztek során a kutya viselkedését az utcán tapasztalható legextrémebb helyzetekben mérik fel, a szakértők szerint megfelelő kutya-gazda viszonnyal teljesíthető, ám korántsem egyszerű kritériumoknak kell megfelelni.

Mentesítené az ebeket a póráz kötelező viselésétől az a vizsga, melynek tesztelése az elmúlt hetekben kezdődött meg. Ha a Vidékfejlesztési Minisztérium is rábólint, egy engedelmességi vizsgával a kutyus bizonyíthatná, hogy szabadon engedve sem jelent veszélyt másokra. Jelenleg ugyanis a póráz nélkül sétáltatott eb gazdája szabálysértést követ el, 50-től akár 150 ezer forintos helyszíni bírsággal is büntethető. Korom Gábor, a Tükör-Módszer és a magyarországi Tükör Kutyaiskolák alapítója nyílt levélben fordult a törvényalkotóhoz: szerinte az ilyen mértékű szigorítás betarthatatlan, a póráz állandó viselése pedig hosszú távon frusztrációt okoz a kutyának, ami agresszív viselkedésben is megnyilvánulhat. A városi ebek számára egy vizsga letételét javasolta, amelynek kidolgozása szakemberek bevonásával történne meg.

A szintén Tükör-Módszert alkalmazó Szegedi Kutya Klub munkatársai egyelőre „laboratóriumi” körülmények között kezdték meg a vizsgafeladatok tesztelését a suliban felkészített ebekkel. „Még csak kontrollált környezetben dolgoztunk olyan kutyákkal, amelyek nagy valószínűséggel teljesíteni tudnák a vizsgát, így eddig az eredmények is biztatóak. Az emberek között, idegen helyen azonban jóval több inger éri majd a kutyákat, mely megnehezíti a vizsgázó páros feladatát, hiszen a váratlan helyzetekben is, a megfelelő kontrollt kell, hogy felmutasson” – magyarázta Vajdáné Nemes Nagy Panka, a Szegedi Kutya Klub iskolavezetője. Ezen ingerek közül pedig a legszélsőségesebbekkel szembesítik a kutyát: tántorgó részeg, idős, bottal járó személy, hangosan síró kisbaba vagy furcsán viselkedő ember közelében sem elfogadható az eb kontrollálhatatlan viselkedése. Ezek mellett élelemmegtagadós résznél bizonyíthatják, hogy nem sodorják veszélybe a derékmagasságnál lejjebb lógatott túrós táskát, és macskával, vagy másik kisebb állattal találkozva is kiderülhet, mennyire tekintik őket zsákmányuknak.

kutyastrand43_gs

Kezdetben pórázon találkozik majd a kutyus ezekkel a zavaró „tényezőkkel”, majd elengedve mutathatja be, hogyan viselkedik az emberek között. „Elsősorban kézbentarthatóságot vár el a vizsga, nem pedig azt, hogy az állat teljesen süket legyen ezekkel az ingerekkel szemben. Ha megfelelő a kutya-gazda viszony, akkor le lehet tiltani/állítani az ebet, hallgatni fog a gazdira” – magyarázta az iskolavezető. Hozzátette azonban: valóban meg kell dolgozni majd a póráz levételének kiváltságáért, a vizsga ugyanis nem lesz egyszerű. „Miután kikristályosodnak az elvárások, segítünk a hozzánk fordulóknak, de bárki otthon is felkészülhet ezekre a vizsgákra. Ebben az esetben nem is tanításra, hanem egy viszonybeli rendezésre van szükség” – emelte ki Vajdáné Nemes Nagy Panka.

Előző sztori

Hétvégi programajánló: Sin Seekas, képregény és ázsiai pop

Következő sztori

A csütörtök este ismét a hajléktalanoké Szegeden