Közélet

Módosul az államháztartás szabályozása

Módosul az államháztartás szabályozása

2013. november 23., szombat
Módosul az államháztartás szabályozása

A központi költségvetést megalapozó előrejelzések elkészítésének új módját is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amely több, az államháztartással összefüggő jogszabályt módosít.

A kormány honlapján megjelent tervezet szerint az államháztartásért felelős miniszter - jelenleg a nemzetgazdasági miniszter - minden év áprilisában, továbbá a központi költségvetés országgyűlési benyújtásával együtt gazdasági előrejelzést készít, amelyet közzétesz a tárca honlapján. Azt, hogy melyik két napon jelenik meg az előrejelzés, január 31-ig teszi közzé a miniszter. Az előrejelzésnek tartalmaznia kell az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzéséhez képesti különbségeket. Ha az eltérés jelentős, akkor azt a miniszternek indokolnia kell. A költségvetési tervezésnek a legvalószínűbb makrogazdasági és költségvetési forgatókönyvön, vagy annál óvatosabb forgatókönyvön kell alapulnia - áll a tervezetben. A makrogazdasági és költségvetési előrejelzésekben érzékenységvizsgálatot kell végezni. Ennek keretében meg kell vizsgálni, hogy a növekedésre és a kamatlábak változására vonatkozó különböző feltételezések esetén miként alakulnak a fő költségvetési változók. A makrogazdasági és költségvetési előrejelzésekben alkalmazott alternatív feltételezések tartományának megválasztásakor, az előrejelzések múltbeli megbízhatósága az irányadó. Emellett törekedni kell a vonatkozó kockázati forgatókönyvek figyelembevételére is. Az államháztartásért felelős miniszter a költségvetési tervezéshez felhasznált makrogazdasági és költségvetési előrejelzéseket objektív kritériumok alapján évente egyszer átfogóan értékeli, többek között utólagos értékeléssel is. Az objektív kritériumokat és az értékelés eredményét közzé kell tenni, és a későbbi makrogazdasági és költségvetési előrejelzések készítése során figyelembe kell venni. Ha az értékelés legalább négy egymást követő év vonatkozásában jelentős torzítást észlel a makrogazdasági előrejelzéseknél, akkor változtatni kell az előrejelzés módszertanán, vagy annak paraméterein. Az értékelés módszertanát, menetét és időzítését is nyilvánosságra kell hozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.