Közélet

Minősíthetetlenek a lakhatási körülmények a szerbiai cigánytelepek többségében

Minősíthetetlenek a lakhatási körülmények a szerbiai cigánytelepek többségében

2013. november 18., hétfő
Minősíthetetlenek a lakhatási körülmények a szerbiai cigánytelepek többségében

A szerbiai cigánytelepek kétharmadában minősíthetetlenek a lakhatási körülmények - emelték ki hétfőn azon a belgrádi tanácskozáson, amelyen a romák lakhatásának problémáiról tárgyaltak kelet-közép-európai országok képviselőinek a részvételével.

A közelmúltig nem lehetett tudni, pontosan hány cigánytelep van Szerbiában. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felmérése azonban rámutatott, összesen 750 ilyen telep van, de csak egyharmadukban elfogadhatóak a lakhatási körülmények.

Dragoljub Ackovic

, a szerbiai emberi és kisebbségjogi hivatal igazgatóhelyettese kiemelte, hogy körülbelül 400 ezer roma él minősíthetetlen körülmények között. "Ez az arány igen nagy, mert tudomásunk szerint Szerbiában összesen mintegy 600 ezer roma nemzetiségű ember él" - mondta Ackovic. Hozzátette, hogy a hivatalos népszámlálási adatokban csak 147 ezer roma szerepel, ami az "etnikai mimikri" nevű jelenségnek tudható be (eltitkolják származásukat a negatív diszkrimináció elkerülésére) . Szerinte minél hamarabb fel kell mérni a telepek helyzetét, mert csak így lehet megoldani az ott élők problémáit.

Maja Lakic

, a köztársasági lakhatási ügynökség vezetője szerint a többség nem akarja elhagyni otthonát, hanem azt szeretné, ha legalizálnák a létező telepeket. Hozzátette, hogy amikor a lakhatási problémák kerülnek szóba, akkor az integrációt is figyelembe kell venni. "Amennyiben nem biztosítják a romák számára a teljes integrációt - az iskoláztatást, a munkába állást és a többit -, akkor a lakhatás megoldására is árnyék vetül" - fogalmazott Lakic. Elhangzott, lehetőséget kell biztosítani, hogy a cigánytelepeken élők élhessenek jogaikkal, ugyanakkor ki kell alakítani bennük a társadalmi felelősségvállalást, azaz hogy a nekik nyújtott támogatásért cserébe teljesítsék a kötelezettségeket (írassák iskolába gyerekeiket, képezzék magukat, vállaljanak munkát).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.