/

Kilenc szegedi cég is bukhatja a pályázati pénzt

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csepreghy2A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nyilvánosságra hozta az átláthatósági nyilatkozatot vissza nem küldő cégek listáját, az érintett 700-750 cég vagy szervezettel szemben megkezdik az elállási eljárásokat, ezzel elvesztik a korábban számukra megítélt, összesen 50 milliárd forint támogatást – ismertette Csepreghy Nándor szombaton az MTI-vel.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: az ügynökség honlapjára felkerült minden olyan cég és egyéb szervezet, amely harmadik felszólításra is elmulasztotta a nyilatkozat kitöltését és visszaküldését. Ismertetése szerint 800 projekttel kapcsolatban mintegy 700-750 cég és civil szervezet szerepel a listán. A mulasztások esetében az NFÜ kivétel nélkül megkezdi az úgynevezett elállási folyamatot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek eleget nem tevők, elvesztik a korábban számukra megítélt támogatást – tette hozzá.

A helyettes államtitkár elmondta: az elállási eljárással jelenleg érintett cégek által elnyert projektek összértéke 50 milliárd forint. Közölte azt is, ha az érintettek hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy megküldték a nyilatkozatot, de az valamilyen adminisztrációs hiba miatt nem jutott el az NFÜ-höz, akkor mentesülnek a szankció alól.

Csepreghy Nándor arról is beszámolt, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, az NFÜ-t vezető kormánybiztos hétfőn Brüsszelbe utazik és találkozik Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal. A megbeszélés témája, milyen további intézkedéseket lehet tenni annak érdekében, hogy Magyarországnak ne kelljen forrásvesztéssel számolnia. Lázár János korábban azt mondta, hogy a hétfői tárgyaláson a 2014-20 közötti hétezer milliárd forint elköltésének technikáját, módját és intézményrendszerét tekintik át.

Lázár János augusztus 12-én jelentette be: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at nem finanszíroz. Ezt követően a politikus szeptember 9-én megállapodott Johannes Hahnnal: Magyarország elfogadta az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások öt százalékos korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye érint. A sikeres tárgyalások eredményeként szeptemberben feloldották ezen programok felfüggesztését és az Európai Bizottság megkezdte a korábban visszatartott számlák kifizetését.

Az NFÜ 2013 szeptemberében visszamenőleges vizsgálatot indított el, hogy tiszta helyzetet teremtsen, és láthatóvá tegye, hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeként keletkezett jövedelem után a támogatást elnyert cégek és civil szervezetek. Az elmúlt másfél hónapban több mint 46 ezer cégnek és civil szervezetnek küldték el az új átláthatósági nyilatkozatot. A szegedi régióban a Zengo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a PLANET Corp. Szolgáltató Kft., a TARI & TARI Kereskedelmi és Vendéglátóipari Kft., a THERMO-SZERVIZ KFT., a VOTEC Kereskedelmi Kft., a Colors-Computer Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Agami ’93 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a “VIZ-LÉGTECHNIKAI” Épületgépész, Tervező, Kivitelező és Kereskedelmi Kft., valamint a Mórahalom és Vidéke Takarékszövetkezet is érintett.

A lista az NFÜ honlapján mindenki számára hozzáférhető.

Előző sztori

Filmajánló: Az éhezők viadala – Futótűz

Következő sztori

Füstben és sötétben gyakoroltak a maroslelei önkéntesek