Közélet

Kedden alföldi és dél-dunántúli adókat hangolnak át

Kedden alföldi és dél-dunántúli adókat hangolnak át

2013. november 11., hétfő
Kedden alföldi és dél-dunántúli adókat hangolnak át

Kedden hangolják át a debreceni, a komádi, a siklósi és a pécsi tévéadót, így a vételkörzetükben 8 és 18 óra között néhány órára szünetel a tévéadások földfelszíni vétele - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn az MTI-vel.

Mivel az adók az áthangolás után más frekvencián sugározzák a tévéműsorokat, a digitális adások vételére alkalmas készülékeket (tévék, set-top-boxok) újra kell hangolni, hogy láthatóak legyenek a megszokott tévécsatornák. A modern készülékek automatikusan megkeresik a csatornákat, de előfordulhat, hogy a nézőknek maguknak kell elindítaniuk az újrahangolást, ha azt tapasztalják, hogy egyes csatornák nem foghatók a megszokott helyen - tudatta a hatóság. Az áthangolás csak a vevőkészülékeket érinti, a digitális földfelszíni adók lefedettségi területét nem, ezért nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása. Az NMHH tájékoztató levélben és telefonon is értesíti a szükséges teendőkről azokat, akiknél az állami támogatás keretében szerelte be a vételi eszközöket. Az NMHH által beszerelt eszközök magyar nyelvű útmutatója elérhető a digitalisatallas.hu honlapon is, ahol az áthangolás menüpont alatt arról is tájékoztatást kaphat mindenki, hogy települése mikor lesz érintett a frekvenciacserében. Ezen kívül a 0680-38-39-40-es, ingyenesen hívható számon is kérhetnek segítséget a nézők. A digitális átállás második ütemében érintett területeken az adóállomások áthangolása több szakaszban zajlik. A folyamat november 5-én indult Sopronban és november 28-án Kőszegen zárul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.