Hétvégi programajánló: Sin Seekas, képregény és ázsiai pop

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sin Seekas 2A Sin Seekas egy egyedi hangzású akusztikus trió érkezik a Rongy Kocsmába, a Somogyiban képregényfesztivált tartanak, míg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány egy egész napos rendezvénnyel szeretné felhívni a Koraszülöttek Világnapjára a figyelmet.

A Napsugaras Tájház szombaton szappanöntésre, szappankészítésre várja a gyerekeket. A megszokottaktól eltérően, az elmúlt hetek nagy érdeklődése miatt a szombati foglalkozás 10-től 16 óráig tart.

Új partnerek, műfajok és helyszínek gazdagítják az idei szegedi képregényfesztivál programkínálatát a Somogyi-könyvtárban. A jövő évi kettős Móra-évforduló kapcsán idézik föl a sokoldalú író, könyvtáros és muzeológus alakját: 2014 Móra Ferenc születésének 135., halálának 80. esztendeje. A Somogyi-könyvtár, amelynek a „soktudományú ember” is igazgatója volt, az 5. Szegedi Képregényfesztivál rendezőjeként, a Móra Ferenc Múzeummal közösen állítja a figyelem középpontjába az író műveit. Móra Ferenc szivarozó figurája néz ránk a képregényfesztivál plakátjáról, körülötte híres mesefigurái: Csilicsali Csalavári Csalavér, az aranyszőrű bárány, a megverselt cinege és cipője, s a kincskereső ködmönbe bújt Gergő. A fesztiválról bővebben ITT olvashat.

szkf_szoro

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány egy egész napos rendezvénnyel szeretné felhívni a Koraszülöttek Világnapjára a figyelmet, illetve megköszönni a lakosságnak a folyamatos támogatást. A nap folyamán a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését szolgáló előadásokkal, a különböző témák legkiválóbb szakembereivel és játszóházzal várunk kicsiket és nagyokat egyaránt. A nap egyik fő előadója Pál Feri Atya, aki az anya-magzat kapcsolatról fogja megosztani gondolatait az érdeklődőkkel, a másik pedig Dr. Kádár Annamária, aki mesepszichológia témájú előadásával várja a hallgatóságot. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak 10 és 18 óra között a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületébe. Magyarországon a koraszülés szinte népbetegségnek számít, minden 9. gyermek koraszülött. Koraszülésről akkor beszélhetünk, ha a szülés valamilyen ok miatt a 37. terhességi hét előtt történik meg, vagy a gyermek 2,5 kg-nál kisebb súllyal születik. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány 1992 óta az ország egyik legnagyobb területét lefedve Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében ment. Évi mentési száma igen magas, átlagban 1250 esetről beszélhetünk, ami a húsz éves működés alatt több mint 20.000 gyermekéletet jelent. A rendezvény részletes programját ITT olvashatja.

A Tápai Hagyományőrző Egyesület Török József – 25 éve – emlékének tiszteletére, valamint a Tápéi Házasok Klubjának megalakulása 25. évfordulója alkalmából műsoros estet rendez szombaton 17 órától a Heller Ödön Művelődési Házban. Fellép a Bálint Sándor Tagiskola Néptánc Gyermek csoportja, Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, Nagy Imre Erik zeneszerző, Januj Jánosné citeraművész, a Nosztalgia Táncegyüttes, a Tápai Hagyományőrző Egyesület és a Tápé Házasok Klubja.

Asian Music Night szombaton 20 órától a Zéró Art Caféban. A Szegedi Anime Függő Társaság és a Zéró közös szervezésében harmadik alkalommal hozunk nektek Szegedre ázsiai pop és rock zenei diszkót budapesti mintára. Aki szereti a K-pop, J-pop világát, vagy csak szimplán kíváncsi valami újra, valami kevésbé hagyományosra, netán anime rajongó, azoknak ajánljuk az “AMN 3”-t! A buli hangulatát szavatolják: DJ CASE & JI-CHAN, Magyarország két leghíresebb ázsiai zenéket játszó DJ-je, a budapesti Nippon Shoxx és Nippon Groove képviselői!

Sin Seekas (SRB) a Rongy Kocsmában szombaton 22 órától. A Sin Seekas egy egyedi hangzású akusztikus trió, ami a cajon és a kazoo a wah pedál hullámain szörföl. Energikus és minimalista, a körülölelő világot őrli zenévé és tálalja táncolható formában. A világzenei hangzást adó kazoo mellett fellelhetőek zenéjükben a funk, dancehall, reggae és ska stíluselemei is. A zenekart 2010-ben egy ajvárfőzésen alapította Rebb Andrea és Sóti Juli, de rövid időn belül Palusek Erik vette át a gitáros posztot és Kurcinák Attila kezdett dobolni a bandában. 2012 decemberében első helyezést nyert el daluk a Szabadkán megrendezett nemzetközi dalszerzői versenyen az Ifjúsági Fesztiválon (Omladina Festival). A fesztiválra érkező 193 dal közül a zsűri által a legjobb szerzeménynek minősült:

Folyamatos kiállítások, programok:

Sonkodi Rita festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A Múzsák című tárlatot december 15-éig tekinthetőek meg a kultúrpalota első emeleti kiállítótermében. Nyugat költőlegendái ihlették meg Sonkodi Rita festőművészt: az alkotó a különböző szerelmes versekben megjelenő múzsák előtti hódolatát fejezi ki festményeivel a Móra-múzeumban csütörtökön megnyíló kiállításon. A kecses nőalakok beteljesült és beteljesületlen szerelmek jelképei, plátói románcok szereplői: zsenge szépségek, értelmes nők, érzékeny asszonyok, akiknek szerelmeit csak a strófákból ismerjük, de egyéniségüket, arcukat alig-alig. „Festményeimen az én múzsáim jelennek meg: ahogy én láttam Kosztolányi Máriáját, Ady Boncza Bertáját, Babits Sophie-ját vagy Juhász Gyula Sasvári Annáját” – mesél munkáiról a művésznő. A tárlaton húsz festményt mutatnak be, melyek az elmúlt közel nyolc év gyümölcsei. Sonkodi Rita a Magyar Képzőművészeti Akadémia festőszakán diplomázott, később pedig Temesváron szerzett tudományos fokozatot. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára.

sonkodi rita

Miholcsa József szobrászművész Fába nyesett képzelet című kiállítását december 5-ig tekinthetik az érdeklődők a Bálint Sándor Művelődési Házban.

Varga Anikó műveit tekinthetik meg egy hónapon át a szegedi Zero Art Café falain. A tárlatot 18 órakor Szombathelyi Árpád festőművész nyitja meg. A megnyitón közreműködnek a Lehetséges Világok zenekar tagjai: Pikó András Gáspár (gitár) és Kerpics Judit (ének). “Eleinte csak tájképeket festettem, nagyon szeretem a természetet, ahol sok időt töltök el és az ott látottakat, illetve a rám ható érzéseket örökítem meg. Szeretem a felhők kavalkádját, az erdőkbe beszűrődő fényeket, ezekből merítek ihletet, a megunhatatlan és kimeríthetetlen tájképfestészethez. Másik kedvenc témám a portrék. Sok mindent elmond egy arc az emberről, ezeket is próbálom megörökíteni képeimen. Az élénk színeknek nem tudok ellenállni, ez a képeimen is tükröződik” – vallja Varga Anikó. A kiállítás ingyenesen megtekinthető december 7-ig a kávézó nyitvatartási idejében.

Balló Andrea és Simon Miklós festőművészek erdélyi művésztelepeken alkotott képeiből nyílt tárlat a Polgári Szalonban. Mindkét alkotó erdélyi művésztelepeken készített munkáiból mutat be válogatást a közönségnek. A tárlatról bővebben itt olvashat!

A Móra Ferenc Múzeum és a szegedi Lajos Sándor Fotóklub együttműködésében egy kiállítás-sorozatnak ad otthont a Fekete ház, szegedi fotósoknak a várossal kapcsolatos anyagait mutatják be. December végéig Dobóczky Zsolt Hídverők című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatról, illetve a fotográfus legújabb elismeréséről bővebben ITT olvashat.

tik_hid_foto_it_15

Erdély – Gyenes Kálmán fotográfus kiállítása november 20-áig látogatható a Somogyi-könyvtárban. „Amikor Erdélybe indulok úgy érzem: hazamegyek. Itt is magyarul beszélnek, gondolkodnak, örülnek, sírnak, és bennünket is ezzel az őszinte, tiszta szeretettel fogadnak.” Gyenes Kálmán képeit a hetvenes évektől készítette először, mint amatőr, később, mint a Délmagyarország napilap munkatársa. Számtalan nemzetközi és hazai díj nyertese, több könyvben szerepelnek képillusztrációi. Jelen kiállítása válogatás az Erdélyben készült hatalmas anyagból.

Capa 100 címmel látható kiállítás a Somogyi-könyvtárban november 20-áig. A tárlat a Budapesten 100 éve született világhírűvé vált Robert Capa életét és munkásságát mutatja be könyvek, folyóiratok segítségével. Világvándor fotósként, profi haditudósítóként és ismert társasági emberként jelen volt kora fontos eseményein. Megörökítette a barátaiként ismert hírességeket: Ingrid Bergmant, Hemingwayt, Picassot és másokat, az eseményeket és az embereket. Hihetetlenül kalandos, sokszor életveszélyes életet élt, ott volt a háborúkban, katasztrófák helyszínein. Életteli portréi megrajzolták és közel hozták a korszak történelmét, szenvedéseit és – ritkán – örömeit. Hagyatékában közel 70000 fotográfia maradt fenn.

capa03

A „Vagyok, aki vagyok” interaktív kiállítás a Mezőtúron megrendezett Csillagpont Református Ifjúsági Találkozóról indult, s Debrecen és Nagyvárad után érkezett Szegedre, a TIK-be. Az eddig több ezer ember által megtekintett tárlat „Provokatív-humoros-elgondolkodtató képek és szövegek, kreatív, gondolatokat és mosolyt kicsaló játékok, amik mind rólunk szólnak. Arról, hogy kik vagyunk, miből is áll össze az „én”. Nemcsak nézni kell, hanem be is kell kapcsolódni: válaszolni, reagálni arra, amit látunk, hallunk, érzünk.” Szól a család, énkép, fejlődés, identitás, Isten, párkapcsolatok, változás… témaköreiről: Nem ad kész válaszokat az egyes kérdésekre, hiszen ezek nagyon is egyedi dolgok. A cél az, hogy a látogatókban kérdéseket vessen fel, gondolatokat ébresszen, elinduljanak egy úton. Az illusztrációkkal és játékokkal tűzdelt tárlat elemei az önismeretet, az énképet járják körbe, témái pedig nem csak a pályaválasztás és karrierépítés előtt álló fiataloknak, hanem minden szegedi polgárnak szólnak. A november 14-éig látogatható tárlatról bővebben ITT olvashat.

SZS20131111_vagyok_aki_vagyok_kiallitas_013

Tengertől tengerig a Tenger Csillagával! Nézze meg a Fekete Madonna ikonjának 65.000 kilométeres, életvédő zarándokútjáról készült fotókiállítást a dómban november 24-éig. A fotókat Ónodi Zoltán készítette, míg a kísérőszöveget Téglásy Imre írta. A négymilliárd éves Föld minden létezője azt az üzenet hordozza, melyet a Világteremtő így fogalmazott meg: „Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet!” Ezt az örökkön örökké érvényes alaptörvényt kell meghallani és követni, ha meg akarunk maradni. A Tengertől tengerig elnevezésű zarándoklat elindítóiként a Fényes Hegy Fekete Madonnájának palástján magyar királynői jelvényeket viselő ikonjával „bujdostunk” Ázsia és Európa, illetve a Kárpát-medence országútjain, hogy a „Tenger Csillaga” által vezérelt utat Amerikában folytassuk… Azért könyörgünk mindenfelé – így a zarándoklat egyik állomásán, Szegeden is – hogy a Megtestesülés Igéjét befogadó Nagyboldogasszony életadó ihlete formálja át a testi és lelki termékenység áldását elutasító, emberhiánytól szenvedő világrészeket.

Keleti Éva fotóiból nyílt tárlat a Reök-ben, amit január 12-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban: így látta őket Keleti Éva, így engedték magukat láttatni a művészek a színházi fotográfia mára ikonikus egyéniségének, aki iskolát teremtett a színházi fotózásban. Jelentős korszak, a színházi aranykor kiemelkedő figuráinak nagy pillanatait kapta lencsevégre. A Visszapillantás: a kultúra vonzásában című, közel száz alkotást felvonultató, reprezentatív kiállításon ismerős, szeretett arcok köszönnek vissza, a fotók legtöbbje már önmagában legendásnak számít – túl azon, hogy valódi legendák fontos pillanatait örökítette át számunkra a múltból.

Novák András festőművész 77 éve úton című kiállítása december 4-éig tekinthető meg az EDF Galériában. Novák András munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, a Juhász Gyula-díj és a Szegedért Emlékérem mellett megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díját is. Az EDF galériában kiállított félszáz alkotás között éppúgy megtalálhatók a gesztuselvű tusrajzok, mint a női test szépségét visszaadó aktok vagy a különös hangulatú portrék, csendéletek, illetve a természet ihlette absztrakt festmények.

„Örömmel jöttem …” – november 13-áig látható a Somogyi-könyvtárban az a tárlat, mellyel arra emlékeznek, hogy Ferenc József 130 éve nyitotta meg a könyvtárat. November 12-én, kedden délután 4 órától tárlatvezetésre is várja az érdeklődőket. Az „Örömmel jöttem …” című kiállítás nem könyvtártörténet, hanem az árvíztől az 1883-as királylátogatásig ívelő, látványos Szeged-történet, hiszen a modern, az újjáépített Szeged is éppen 130 éves. Ez az ív fogja közre a szellemi újjáépülés fundamentumát: Somogyi Károly 1880-ban tett felajánlását és annak korabeli, országos visszhangját. Az árvíz utáni szellemi segítség emlékei között Liszt Ferenc kotta-kézirata, Kossuth Lajos Bakay Nándornak írt levele és Arany János kézirata is szerepel. Az újjáépítés pillanatai gyönyörű, egykorú fényképfelvételeken és metszeteken láthatók. Külön fejezet az 1883. októberi királylátogatás, azaz: Szeged felavatásának ünnepi napjai.

Alak-más címmel Balogh Sándor szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnokában. A tárlaton szinte kizárólag női testeket ábrázoló alkotásokat láthat a közönség, Balogh Sándor szobrászművész kő- és bronzszobrokat, érmeket mutat be ezen a tárlaton. A művész a Tömörkény István Gimnázium szobrász szakán végzett 1973-ban, azóta több tucat egyéni és csoportos kiállításon szerepelt hazánkban.

balogh_sandor_kiallitas07_gs

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

Kétszáz éve élt emberek sorsát mutatja be a Fekete Ház legújabb tárlata, amely a múmiakutatás érdekes és rejtélyes világába kalauzolja el a látogatókat a váci leletegyüttes segítségével. A „Rejtélyek, sorsok, múmiák” című tárlaton a váci Fehérek templomának rejtett kriptájában felfedezett természetes úton mumifikálódott testeket láthat a nagyközönség. Egy felújítás során, 1994-ben bukkantak rá Vácott arra az elfeledett kriptára, mely az 1674-1838 között élt váci polgárok temetkezési helyéül szolgált. A megtalált 265 múmia közül 166 személyt azonosítottak a szakemberek, a fennmaradó 99 kilétét mind a mai napig homály fedi. A tárlatról bővebben ITT olvashat.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Négyzetbe zárt univerzum – megnyílt a képregényfesztivál + FOTÓK

Következő sztori

Nem lesz egyszerű a pórázt kiváltó kutyavizsga