Közélet

Hat év alatt szépül meg az ópusztaszeri emlékpark + FOTÓK

Hat év alatt szépül meg az ópusztaszeri emlékpark + FOTÓK

2013. november 12., kedd
Hat év alatt szépül meg az ópusztaszeri emlékpark + FOTÓK
opusztaszer_sajtotajekoztato01_gs

Szép az ópusztaszeri emlékpark. Kertész Péter ügyvezető a napokban feltárt Árpád-kori földházról és a „Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” projekt hatéves terveiről beszélt a keddi terepbejárással egybekötött sajtótájékoztatón.

Az ópusztaszeri emlékpark területbejárását megelőzően

Kertész Péter

ügyvezető a sajtó képviselőinek bemutatta azt az Árpád-kori földház maradványt, melyre a területrendezés előtti régészeti feltárás során bukkantak rá a főbejárat tövében. „A földmunkák a régészeti feltárásokkal kezdődnek, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark pedig kiemelt a lelőhelyek között. Mint tudjuk, a park területén hajdanán egy mezőváros terült el, a feltárások azonban ennél is távolabbi időkre nyúltak vissza” – ismertette büszkén az ügyvezető a parkban tett felfedezést. Az ilyen földházak a honfoglaló magyarság első – szinte kezdetleges – náddal fedett építményei voltak, de ennek különlegessége, hogy a kor lakóházaitól eltérően nem volt döngölt talaja, valamint a tűzterét is a falban építették ki. Kertész Péter szerint ez arra enged következtetni, hogy lakói csak télen használták.

opusztaszer_sajtotajekoztato03_gs

A „Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” projekthez kapcsolódó építészeti tervekről

Murka István

, az emlékpark főépítésze számolt be részletesen. Mint mondta, a Csongrád megyei, részben beépített természetvédelmi területének elrendezésével már régóta gondban voltak a területrendezők, ezért ezeket szem előtt tartva igyekszenek látogató- és személyzetbarát körülményeket biztosítani. Rövid távú tervei között szerepel a vendégforgalmi kiszolgáló épület korszerűsítése, a rotunda kiállítóterének bővítése, a többfunkciós látogatóközpont építése, a karbantartó- és örökségműhely megépítése, illetve a skanzen területén a volt erdészház átépítése, a malom felújítása, valamint a kukoricagóré újjáépítése. A projekt határideje szerint erre 2012 és 2014 körött kerül sor. További a befejezett munkák utáni négy évben a műemlékké nyilvánított monostor megóvását, a jurták felújítását, a nomád park és íjászközpont fejlesztését, szálláshelybővítést, illetve rendezvénytér kialakítását szeretnék megvalósítani. Murka István a négy fő építkezési beruházásról – vagyis a vendégforgalmi kiszolgáló épületről, a rotunda kiállítóteréről, a látogatóközpontról és az örökségműhelyről – 3D-s látványterveket mutatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.