Kultúra

Félmilliárdos festmény "látogatott el" a szőregi Katalin-búcsúra + FOTÓK

Félmilliárdos festmény "látogatott el" a szőregi Katalin-búcsúra + FOTÓK

2013. november 25., hétfő
Félmilliárdos festmény "látogatott el" a szőregi Katalin-búcsúra + FOTÓK
Katalinnap_szoreg_mj 046

A szőregi Alexandriai Szent Katalin templom búcsújára a szentről készült képet is kiállították, amit a Móra Ferenc Múzeumból hoztak el a jeles napra.

A templomban a plébános az ünnepi misén vasárnap arról beszélt, hogy bár vallásszabadság van, de ahogy

Szent Katalin

idejében üldözték a keresztényeket, úgy ma is egyre erősebb, kézzel foghatóbb a megbélyegzés, a hitüket megélő, hívő keresztényeket gyakran próbálják kikezdeni, ellehetetleníteni. A prédikációban elhangzott, hogy éppen ezért kell újra megtanulni, mit jelent Krisztust hirdetni, és kiállni mellette. A szentmise után megszentelték a templom falán azt a márványtáblát, melyre az 1700-as évektől szolgáló plébánosok neveit írták fel. A helyi önkormányzati képviselő,

Rózsavölgyi József

által alapított Emese-díjat is kiosztották. Ezt azok a polgárok kaphatják minden évben, akik Szőregért dolgoznak, vállalnak áldozatokat mindennapjaikban. Idén a következőket tüntette ki Rózsavölgyi József:

Dobák Lászlóné

megyei önkormányzati képviselő,

Csergő Tibor

,

Szántó Gergely

háziorvosok,

Lakatos Lajos

ügyvéd, aki három éve tart a szőregieknek ingyenes jogi tanácsadást és

Csanádi László

orgonaművész, a templom orgonistája. A program végén süteményekkel és üdítőkkel vendégelték meg a közösség tagjait.

A festmény

A huszadik század elején a Szegeden élő, gazdag gabonakereskedő és műgyűjtő

Begavári Back Bernát

több mint ezer darabból álló gyűjteményébe került, melyek között olyan világhírű festők képei is szerepeltek, mint

Caravaggio

és

Canaletto

. A háborút követően – elsősorban a szerb betöréstől és fosztogatástól tartva – a festményeket Budapestre menekítették, az 1938-as kiállítása után pedig hosszú időre nyoma veszett. Tavalyelőtt egy aukción került ismét elő, rendkívül rossz állapotban. A hosszas kutatómunka és a vizsgálatok eredményeként fény derült: a velencei

Stefano Cernotto

művéről van szó, és

Szent Borbála

helyett Szent Katalint ábrázolja. Fáy András, a mű restaurátora, Szabó Tamás

korábban azt mondta portálunkon

a képről, hogy vélhetően 1538-1540 között készült kép rendkívül rossz állapotban, szennyezetten került hozzá, több hónapos munkával sikerült megtisztítani és helyreállítani. A röntgenvizsgálat tanúsága szerint a képet egy korábbi alkotásra festették, ami jelentősen rontotta a festék időtállóságát, így a restaurálás komoly szakértelmet és odafigyelést igényelt. A kép rendkívül értékes, több mint 500 millió forintot ér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.