/

Félmilliárdos festmény “látogatott el” a szőregi Katalin-búcsúra + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Katalinnap_szoreg_mj 046A szőregi Alexandriai Szent Katalin templom búcsújára a szentről készült képet is kiállították, amit a Móra Ferenc Múzeumból hoztak el a jeles napra.

A templomban a plébános az ünnepi misén vasárnap arról beszélt, hogy bár vallásszabadság van, de ahogy Szent Katalin idejében üldözték a keresztényeket, úgy ma is egyre erősebb, kézzel foghatóbb a megbélyegzés, a hitüket megélő, hívő keresztényeket gyakran próbálják kikezdeni, ellehetetleníteni. A prédikációban elhangzott, hogy éppen ezért kell újra megtanulni, mit jelent Krisztust hirdetni, és kiállni mellette. A szentmise után megszentelték a templom falán azt a márványtáblát, melyre az 1700-as évektől szolgáló plébánosok neveit írták fel.

A helyi önkormányzati képviselő, Rózsavölgyi József által alapított Emese-díjat is kiosztották. Ezt azok a polgárok kaphatják minden évben, akik Szőregért dolgoznak, vállalnak áldozatokat mindennapjaikban. Idén a következőket tüntette ki Rózsavölgyi József: Dobák Lászlóné megyei önkormányzati képviselő, Csergő Tibor, Szántó Gergely háziorvosok, Lakatos Lajos ügyvéd, aki három éve tart a szőregieknek ingyenes jogi tanácsadást és Csanádi László orgonaművész, a templom orgonistája. A program végén süteményekkel és üdítőkkel vendégelték meg a közösség tagjait.

A festmény

A huszadik század elején a Szegeden élő, gazdag gabonakereskedő és műgyűjtő Begavári Back Bernát több mint ezer darabból álló gyűjteményébe került, melyek között olyan világhírű festők képei is szerepeltek, mint Caravaggio és Canaletto. A háborút követően – elsősorban a szerb betöréstől és fosztogatástól tartva – a festményeket Budapestre menekítették, az 1938-as kiállítása után pedig hosszú időre nyoma veszett. Tavalyelőtt egy aukción került ismét elő, rendkívül rossz állapotban. A hosszas kutatómunka és a vizsgálatok eredményeként fény derült: a velencei Stefano Cernotto művéről van szó, és Szent Borbála helyett Szent Katalint ábrázolja. Fáy András, a mű restaurátora, Szabó Tamás korábban azt mondta portálunkon a képről, hogy vélhetően 1538-1540 között készült kép rendkívül rossz állapotban, szennyezetten került hozzá, több hónapos munkával sikerült megtisztítani és helyreállítani. A röntgenvizsgálat tanúsága szerint a képet egy korábbi alkotásra festették, ami jelentősen rontotta a festék időtállóságát, így a restaurálás komoly szakértelmet és odafigyelést igényelt. A kép rendkívül értékes, több mint 500 millió forintot ér.

no images were found

Előző sztori

SZerinTEd? – Balogh Annamária válaszol

Következő sztori

Közadakozásból éldegél a Dugonics téri macskacsalád + FOTÓK