Az öreg hölgy bosszúja visszacsattan – Hollós Gáborral beszélgettünk

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_koztal_02_gsSzerelem, bosszú, gyilkosság. Friedrich Dürrenmatt tragikus komédiájában hétköznapi emberek, koránt sem hétköznapi sorsát követhetjük nyomon Hollós Gábor rendezésében. Az alkotóval a Somogyi-könyvtárban beszélgettünk.

Friedrich Dürrenmatt, Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédiájának története legalább annyira bonyolult, mint amilyen egyszerűnek első olvasatra tűnik. Claire Zachanassian, a multimilliomosként szülővárosába visszatérő kurtizán negyvenöt év után akar bosszút állni kamaszkori szerelmén, Illen. Mélységes haragjának oka nem más, minthogy a férfi fiatalon leányanyává tette, felelősséget azonban nem akart vállalni tetteiért. A városka lakói közül két alkoholistát sikerült bepaliznia, egy-egy üveg pálinkáért rávette őket, hogy hamisan tanúzzanak a bíróság előtt, s vallják kurtizánnak a lányt (ily’ módon nem lehet megállapítani kié a gyermek). Claire szégyenében elhagyja a várost, valójában is beáll prostituáltnak. „Szakmája” révén lábai előtt hevernek a férfiak, összesen nyolc férjet fogyaszt el, miközben a poros városkában élő Ill a hétköznapi családapa életét éli. Mikor a megbántott nő furcsa udvartartásával újból felbukkan, a településen elszabadul a pokol, ugyanis Claire vérdíjat tűz ki egykori szerelme fejére. A lakókban idővel elkezd mocorogni a gondolat: vajon megéri-e megölni Illt az óriási jutalom fejében?

Dürrenmatt darabjában – mint klasszikusban – az a szép, hogy az olvasók mind másként értelmezhetik – véli Hollós Gábor rendező. Alkotóként a számára leghangsúlyosabb elemeket emelheti ki, így a műfajválasztásnál a zenés színházat preferálta, mert így a városka lakosai – akiknek fontos szerepe van a darabban – hangsúlyosabb szerepet kaphattak. Bár a színpad berendezkedése minimalista (a helyszíneket egy lejtős díszéleten és forgószínpadon rendezik be), a fiatal rendező szerint ez sem a színészeket, sem pedig a nézőket nem fogja zavarni az előadások során. „Abból a szempontból segítség az üres tér, hogy olyan dolgokat kell kitalálnunk, amik a történetvezetés szempontjából valóban fontosak, legalább nem tudunk elmenekülni a problémák elől” – tette hozzá.

somogyi_koztal_03_gs

Az alkotógárdának bele kellett nyúlnia a magyarra fordított szövegbe, mert az eredeti mű és a magyar változat bizonyos pontokon messze esik egymástól. „A német nyelv gyakran használ hosszú körmondatokat, ehhez képest ebben a darabban rövid, tömör mondatok vannak, szikár szöveggel. Ezzel szemben a magyar fordítás lírai, irodalmi. Sőt, olyan mondatok is szerepelnek benne, ami az eredetiben nem” – osztotta meg portálunkkal. Claire mondataiban is igyekeztek visszahozni az eredetihez hasonló nyers megfogalmazásokat.

„Mielőtt bosszút állnál valakin, két sírt áss!” – szól Konfuciusz bölcselete, ami akár Az öreg hölgy látogatásának mottója is lehetne. Hogy miért? Hiszen hiába áll Claire bosszút Illen, bizonyos értelemben önmagából is megsemmisít egy darabot. Még maga a rendező is meglepődött azon, a premier közeledtével mennyire máshogy gondol erre a femme fatale karakterre, aki végig, mint egy kőszikla van a színen, holott dúlnak benne a sérelmek. Függőségi, az őrület határát súroló viszonyban van egykori szerelmével, aki iránt furcsa szerelem-gyűlölet egyveleget érez. Nem tartja más életben, csak a bosszú, s ezért talán nem is gondolkodik el azon, mi lesz vele, ha a bűnös Ill bevégzi. „Ill tulajdonképpen elárulta a szerelmet, ami elég nagy bűnnek tekinthető, de ha ezt hétköznapokban nézzük, csupán egy 20 éves fiú esete, aki véletlenül teherbe ejtette a 17 éves barátnőjét, majd megijedt a felelősségtől.”

De lehet-e egy ilyen komoly témát feszegető mű komikus? Hollós Gábor szerint lehet, már csak azért is, mert az ilyen fajsúlyos dolgokat mindig könnyebben fogadja be a szemlélő, ha a keserűség mellett nevetni is tud. Amikor nevetünk azt érezzük, hogy magunkon nevetünk – ez segíthet feldolgozni azokat a szituációkat, melyeket naponta megélnek az emberek.

Előző sztori

Új tehetséggondozó ösztöndíjakat adtak át a szegedi egyetemen + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: a dobogóért látogat az UTC oroszlánbarlangjába a Mórahalom