Írjon nekünk

Közélet

Akik látják a fától az erdőt… sőt, nyilván is tartják – Hivatalok Napja Csongrád megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

kormanyablak_it (15)A Csongrád Megyei Kormányhivatal minden egysége – a törzshivatal, a kormányablakok, a szakigazgatási szervek és a járási hivatalok – részt vesz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által november 28-ra meghirdetett Hivatalok Napja programjában.

Ezen a napon számos olyan esemény lesz, amely eltér a megszokott hivatali működés mindennapjaitól. Ilyen lesz például a közös okmányirodai ügyintézés az A-HÍD Szeged olimpiai- és világbajnok vízilabdásaival, vagy a CSMKH-EXPO a megyeházán, amely mind a 17 szakigazgatási szerv életébe bepillantást nyújt. De lesz állásbörze megváltozott munkaképességűeknek, fogyasztóvédelmi tájékoztatás vállalkozóknak a karácsonyi ellenőrzésekről és a „Látni és látszani!” akció keretében ellenőrzik a gépkocsik világítását is.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2010 óta alapvető célkitűzésének tekinti, hogy olyan államot építsen, amely valóban a közjó szolgálatában áll. A jó állam megvalósítása érdekében tett lépések vezérfonala mindvégig az volt, hogy az államigazgatás működése ne csak intézményi változások sorozatát, hanem valódi kultúraváltást is jelentsen, amelynek során az állam és az ügyét intézni kívánó polgár minden lehetséges találkozási pontját az udvariasság, az ügyfélbarát hozzáállás és fizikai környezet, a precizitás és a hatékonyság jellemezze. Erről szól a nyílt nap Csongrád megyében is.

„Minden, ami Kormányhivatal” – ezzel a mottóval szervezi meg első nyílt napját a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A rendezvény célja elsősorban az, hogy még inkább megismertesse az ügyfelekkel a szervezet egységeit úgy, hogy közben minél színesebb és emberközelibb élményekhez jussanak a közigazgatásról. A leggyakrabban a személyes okmányok, hatósági engedélyek ügyében fordul a lakosság a kormányhivatal szakigazgatási szerveihez. De ki gondolná, hogy az ivóvíz-minőségének ellenőrzésétől a talajvédelmet szolgáló nitrát adatszolgáltatásig, a külföldi munkavállalás egészségbiztosítási szabályaitól, a mérőeszközök hitelesítéséig, az első munkahelyhez jutástól a parlagfű-jelzőrendszerig, a megváltozott munkaképességűek álláskeresésétől az e-felvételiig bizony sok-sok más ügy, amely a mindennapokban az állampolgároknak fontos lehet a kormányhivatalhoz tartozó szakigazgatási szervek feladatkörébe, szolgáltatásaiba tartozik. A hivatal munkatársai arra készülnek, hogy csütörtökön minél több érdeklődővel megismertessék saját tevékenységüket.

A nap a megyeháza aulájában, a „CSMKH-EXPO”-val kezdődik. Ezen a vásár-jellegű programon reggel 9-től délután 3-ig kihelyezett ügyfélfogadással várják az állampolgárokat a szakigazgatási szervek, és tájékoztatást adnak minden szakhatóság a tevékenységéhez, feladat és hatásköréhez tartozó ügyekben.
Szintén a megyeházára várják a fiatalokat a Kormányablak és a Humánpolitikai Főosztály és munkatársai: a “Kukkants be a Kormányablakon!” elnevezésű tájékoztató elsődleges célja az, hogy az elektronikus felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókkal ismertessük meg a diákokat, de az Informatikai Főosztály szervezésében a biztonságos internethasználatról hallgathatják meg egy igazságügyi szakértő előadását.
A fiatalokkal nem csak a megyeházán, hanem például a szervezet laboratóriumaiban, bemutató munkavédelmi, építéshatósági ellenőrzésen és az oktatási intézményekben is találkoznak a kormányhivatal szakemberei: a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Sugáregészségügyi Decentrumában nyílt fizika órán vehetnek részt a diákok, az Indóház téri Nagyállomáson pedig a felújítást és a műemlék védelmet szemlézik végzős építész technikusok a hatóság munkatársaival együtt. Az Igazságügyi Szakigazgatási Szerv egyebek mellett például börtönlátogatást szervez jogász, és jogi asszisztens hallgatóknak.

A megyei állategészségügy 125 éves. Ebből az alkalomból szervez kiállítást és előadássorozatot az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Vasas Szent Péter utcában. A szakmai fórum a tejtermelésre fókuszál és nem csak megyei, de határon túli vendégeket is várnak, a Maros-Romániai Magyar Gazdák Egyesületének képviselőit, Marosvásárhelyről.

A munkaügyi központban karrier tanácsadás és önismereti foglalkozás várja a továbbtanulás előtt állókat, emellett az Ifjúsági garanciaprogram részleteiről is tájékozódhatnak a fiatalok.

A fogyasztóvédők a vállalkozókat, kiskereskedőket tájékoztatják a Kereskedelmi Kamarával közösen szervezett előadáson, a karácsonyi vásárokon szokásos ellenőrzésekről, a Közlekedési Felügyelőség pedig többek között a „Látni és látszani!” akció keretében ingyenes járművizsgálatot tart, de több csoportban, autótechnikus tanulók részére KRESZ elméleti vizsgatesztre ad lehetőséget.
A Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv állásbörzét hirdet erre a napra Vasas Szent Péter utcai épületében, ahol a munkaadói illetve a munkavállalói oldal minél hamarabb s egyszerűbben egymásra találjon. A rendezvényt az érdekképviseleti szervekkel közösen szervezik, ahol többek között látni lehet majd, hogyan segíti egy terápiás kutya a mozgáskorlátozott vagy látássérült ember életét, de pantomim csoport is fellép.

Minden bizonnyal a Szeged Járási Hivatal okmányirodájának programja fogja a legnagyobb érdeklődést kiváltani, ahol az A-HÍD Szeged vízilabdásai válnak néhány óráig okmányirodai ügyintézőkké válnak: 13.30-tól 15-30-ig segítenek személyi igazolványt készíteni a Juhász Gyula Általános Iskola 8. osztályosainak.

A járási hivatal munkatársai ezen a napon fogják átadni azokat az adományokat, amelyeket a Nagy családosok Egyesület számára gyűjtöttek az elmúlt hetekben.

Mindez csak ízelítő abból a program halomból, amelyet a kormányhivatal és a járási hivatalok munkatársai erre a napra megszerveztek. Számos óvoda, általános és középiskola, sőt még főiskolai karok is csatlakoztak a kezdeményezéshez megyeszerte. Több ezer fő lesz részese így vagy úgy a Hivatalok Napjának Csongrád megyében. A főbb programelemek:

„Minden, ami Kormányhivatal”
9.00 – 15.00 CSMKH-EXPO a megyeháza aulájában
Kihelyezett ügyfélfogadást tart minden szakigazgatási szerv

9.00 – 12.00 „Csak fiataloknak”
Tájékoztató az Ifjúsági garanciaprogramról, önismereti tréning pályaválasztás előtt állóknak

9.00- 11.30 Felkészülés a karácsonyi vásárra
Fogyasztóvédelmi előadás kereskedőknek

10.00 – 15.00 125 éves a magyar állatorvosi szolgálat
Csongrád megye állatorvos történeti kiállítás és előadássorozat az évforduló alakalmából

10.00 – 15.00 „Mindenki értékes”
Állásbörze megváltozott munkaképességűeknek NRSZH

12.30 – 15.30„Kukkants be a Kormányablakon!”
Segítség a továbbtanuláshoz középiskolásoknak

13.00 – 14.00 „Okmányirodai csobbanás bajnok ügyintézőkkel”
A Szeged Járási Hivatal tiszteletbeli munkatársai az A-HÍD Szeged férfi vízilabdásai

Ezen kívül: Szuperbringa program, szakmai fórumok, nyilvános ellenőrzések, rezsicsökkentéssel kapcsolatos fogyasztóvédelmi tájékoztatás, adománygyűjtés, ingyenes vizsgálatok

Hírzóna

Az Őszi Tárlaton jártak a mozgás barátai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A vásárhelyi Alföldi Galériában tettek látogatást a szegedi Magyar Reumabetegek Egyesülete, Domokos József Reuma Klub tagjai.

Tovább olvasom

Gazdaság

Jövőre elkezdődhet a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója kormányzati támogatással

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bölcsődéket is tervez felújítani az önkormányzat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Átlagosan harminc százalékkal nő a bölcsődei szakdolgozók bére 2021-re

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az emelés két lépésben történik.

Tovább olvasom

Aktuál