Kultúra

Tasnádi István: Az alkotói bátorság nem igazán jellemző manapság színpadainkon

Tasnádi István: Az alkotói bátorság nem igazán jellemző manapság színpadainkon

2013. október 29., kedd
Tasnádi István: Az alkotói bátorság nem igazán jellemző manapság színpadainkon
tasnadi_01_gs

„Az ember, aki nem emlékszik és az ember, aki semmit sem tud elfelejteni” – tulajdonképpen ez a szituáció szüli Tasnádi István Memo – A felejtés nélküli ember című zenés kamaradrámájának komikus, ugyanakkor viszontagságokban gazdag történetét. A pénteki ősbemutatót követően a zenés színmű írója portálunknak arról mesélt, milyen érzésekkel távozott a nézőtérről az előadás végeztével.

Tasnádi István

bátor rendezői feldolgozásnak tartja

Bodolay Géza

munkáját, ami a keze alatt nem a szerző szövegének magyarázása lett, sokkal inkább újraértelmezése, mellyel a széles publikumhoz szól. Bár a darab bővelkedik a szocialista korszakot idéző jelképekben, ez azonban nem zavarja a megértést, sokkal inkább kitágítja a mű értelmezését. Az író úgy vette észre, bizonyos motívumok kezdetben zavart okoztak a közönségben, de a második felvonásban helyre kerültek a jelenetek, s nem okozott fejtörést párhuzamosan követni a színpadi eseményeket a rendezői kommentárral. „Fokozatosan értették meg, hogy itt nem hülyéskedünk, ironizálunk mindennel, hanem egy fontos dologról beszélünk, és ez a felismerés felszabadító erejű volt. Úgy éreztem, a nagy taps annak is szólt, hogy az alkotók, a rendező és a színészek mertek kockáztatni annak érdekében, hogy elmondjanak valami fontosat. Mert a kockázatvállalás, az alkotói bátorság nem igazán jellemző manapság színpadainkon. Ezért is örülök annyira ennek a talán néhány elemében vitatható, de zabolátlanul szabad és bátor előadásnak.” – mondta a SZEGEDma.hu-nak. A Memoról írt kritikánkat

ITT

olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.