Közélet

Rajzaikkal dolgozzák fel tettüket a pszichopaták + FOTÓK

Rajzaikkal dolgozzák fel tettüket a pszichopaták + FOTÓK

2013. október 27., vasárnap
Rajzaikkal dolgozzák fel tettüket a pszichopaták + FOTÓK
pszichologiai_nap_mj 33

Miről árulkodik egy rab börtönben készített rajza, és mik az ismérvei a pszichopatáknak? Fliegauf Gergely börtönpszichológus saját tapasztalatai alapján írta le az elítéltek viselkedését.

Képzelje el a következő, nem túl életszagú szituációt: áll egy hídon egy rendkívül kövér ember mellett, alattuk éppen elhaladni készül egy vonat, mely előtt a sínen öt megkötözött, magatehetetlen ember fekszik. A vonatnak jelezni már nincs idő, egyedül úgy állíthatja meg, ha a hatalmas embert elé löki, akit ezzel megölne, viszont az öt sínen fekvő embert megmentené. Ön mit tenne? Az imént vázolt, Trolley-problémaként is ismert szituációt a börtönben pszichopatáknak is feltették, miközben egy gép az agyi aktivitásukat szkennelte. Miközben egy normális ember a gép vizsgálata szerint is vívódik a döntésen, addig a pszichopaták szinte gondolkodás nélkül a vonat elé löknék a mellettük állót. Jellemzőjük, hogy indulattól vezérelve cselekszenek - mondta

Fliegauf Gergely

. A börtönpszichológus a XII. Forum Humanum – Szegedi Pszichológiai Napok egyik előadásán beszélt a rabok által készített rajzok jelentéséről, valamint a pszichopaták ismérveiről.

pszichologiai_nap_mj 21

A pszichopata főnök csak beosztottjait terrorizálja

Fliegauf Gergely már 18 éves kora óta dolgozik börtönökben nevelőként és pszichológusként,

blogján is közzétett

gyűjteményét az elítéltek rajzaiból állította össze. Mint mondta, a külvilágtól elszeparálva, a börtön falai között egészen más témaköröket érintve, a zárka értékrendjének és "közönségének" megfelelő módon alkotnak. Sok esetben már rajzaikat látva is felismerhetőek az antiszociális személyiségzavarral küzdők, melyeken egy közönséges fát például három lombkoronával, törzs nélkül rajzolnak meg.

Hervey Milton Cleckley

amerikai pszichiáter szerint a pszichopaták tipikus jellemzői, hogy mindegyik notórius hazudozó, nincs lelkiismeret-furdalása, képtelen felelősséget vállalni tetteiért és önmagát túlértékeli a többieknél, fölé helyezi társainak. Egyfajta felületes bájjal csavarják ujjaik köré az embereket, rendkívül manipulatívak, hízelegnek céljaik eléréséért. Nem minden esetben jutnak azonban el a gyilkosságig, egy multicég vezetőjeként például sok esetben kielégíti pusztán az, hogy beosztottjait terrorizálhatja, megalázhatja. Bár jellemző rájuk az erőszak, az általuk rajzolt képekből ez nem mindig olvasható ez ki egyértelműen - az ördög (ezúttal szó szerint) a részletekben rejlik.

"Ezeket nem csak lerajzoltam, meg is tettem"

A pszichológus

Joe Roy Metheny

egyik rajzát mutatta be, akinek a nevéhez 1976 és 1995 között fél tucat ember bestiális kegyetlenséggel történő meggyilkolása fűződik. A kamionsofőrként dolgozó férfi áldozatait (melyek között több afroamerikai prostituált is volt) egy általa készített kínzókamrában ölte meg, majd a húsukat hamburgerekben árusította kamionos kollégáinak. Miután megtudta, hogy lebukott, és a rendőrség már útban van hozzá, a maradék húsból még "végkiárusítást" hirdetett, ingyen árulta a hamburgereket a mit sem sejtő vendégeknek. A börtönben készült rajzain magát helyenként szarvakkal ábrázolva mutatta be sokkoló tettét, melyet büszkén fel is vállalt: I don't just draw it, I did it (Ezeket nem csak lerajzoltam, meg is tettem) - írta művének aljára. A naturalista, sokkoló képektől megkímélnénk olvasóinkat, alább a férfi egy másik rajzát tekinthetik meg.

bortonrajz

A lent megtekinthető festményt pedig egy cseh börtönben élő rab készítette. A különös, női jegyeket viselő piros alak keze mintha meg lenne kötözve, nincsen haja, orra és füle sem. Sokkoló tettéről csak ezután szerzett tudomást a pszichológus: a férfi megölte és megnyúzta feleségét, amelyről később alkotásai is árulkodtak. Fliegauf Gergely szerint az elítéltek gyakran rajzolják meg a gyilkosságokat, ilyen módon "dolgozzák fel" a történteket.

mirovpirosno

A pszichológus szerint a jelenlegi magyar törvénykezés is amellett van, hogy az ilyen embereket ne engedjék ki a börtönökből - a tévedés azonban minden esetben közrejátszhat, és ezek a tévedések juttatják vissza a fel nem ismert pszichopatákat a társadalomba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.