Morvai Krisztina Szegeden: ’56 nem történelem! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jobbik_kampannyito01_gsDemonstrációval egybekötött kampánynyitót hirdetett a Jobbik szegedi szervezete kedd délután a Széchenyi térre. A rendezvény díszvendége Morvai Krisztina volt, aki beszédében hangsúlyozta: az 1956-oshoz hasonló, példás összefogás szükséges a valódi rendszerváltáshoz.

“Kimentek a tankok, bejöttek a bankok” mottóval indította meg a Jobbik kampányát a 2014-es választásokra kedd délután. A Széchenyi téri Magyar Államkincstár szomszédságában tartott kampánynyitót Kormánykárosultak Nagygyűlése címmel egy demonstrációval kötötték össze, melyen a felszólalók az 1956-os forradalmi időszak, és a mai magyar helyzet között vontak párhuzamot. A rendezvény fő szónoka az Európai Parlament képviselője, Morvai Krisztina volt.

Valódi rendszerváltás kell

Le kell váltani az elmúlt 24 évet, hogy végre valódi rendszerváltás történhessen – hangsúlyozta beszédében Rácz Tibor. A párt szegedi szervezetének alelnöke szerint 1956 példája kell, hogy előttünk lebegjen, hiszen újra összefogásra van szükség, a Szovjetunió után egy másik unió ellen. “Már megéltük, hogy hetven éves embereket lakoltatnak ki a házaikból, hogy megszűntek a munkahelyek és a főváros után London lett a legnagyobb magyar lakta város. Itt az ideje, hogy megéljünk egy valódi rendszerváltást is, de ez csak azután következhet be, hogy a volt KISZ-es vezetők és kommunista párttagok végleg távoznak a közéletből” – hangsúlyozta Rácz Tibor.

Tóth Péter, a Jobbik megyei elnöke hangsúlyozta: október 23. tüzét itt Szegeden gyújtották a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakításával és a forradalmi gondolatok írásba foglalásával. Ezért fontos, hogy a szegediek kitartsanak az akkori eszmék mellett, és véghezvigyék mindazt, aminek ’56-ban nem sikerült kivirágoznia. Elfogadhatatlan a politikus szerint, hogy a szegedi vízszolgáltató 49%-a is francia érdekeltségben van, ami ráadásul az országos helyzetet is jól tükrözi. “Harminchárom évnyi sötétség után egy szikra villant ’89-ben, de gyorsan ki is aludt – hitegették, hogy rendszerváltás történt, de csak a bankrendszer uralma következett el. Egy felelős állam megvédi állampolgárait, nem hagyja lecsúszni, a végletekig eladósodni őket, ilyen államért küzd a Jobbik is” – emelte ki a párt megyei elnöke.

no images were found

“’56 nem történelem, hiszen itt van most is közöttünk, itt van mindannyiunk szívében” – hangsúlyozta beszédében Morvai Krisztina. Mint mondta, a forradalom során kártyavárként összeomló, elnyomó rendszerre példás gyorsasággal kezdtek szervezni egy működő, igazságos társadalmat, míg azt földbe nem tiporták a hazánkba masírozó szovjet bakancsok. Ugyanilyen összefogásra van szükség most is, amikor a magyarság hasonlóan szorongatott helyzetbe került. “A hajdani kommunistáknak a hajuk szála sem görbült rendszerváltást követően, a mai napig békességben élnek az emberektől elrabolt vagyonukkal, rózsadombi luxusházaikban. Ez a türelmes, méltóságteljes nép 2006-ban azonban megmutatta: azért mindent ők sem tűrnek el” – emelte ki Morvai Krisztina. Az általa “Egyesült Szemkilövőkként” összefoglalt baloldalnak a képviselő szerint vissza kell vonulnia a politikai palettáról ahhoz, hogy a magyarok által évtizedek óta hiába várt rendszerváltás végre bekövetkezhessen.

A közel száz egybegyűlt között a Demokratikus Koalíció szegedi szervezetének néhány aktivistája is feltűnt, hogy csendben demonstráljanak a radikális párt ellen. Az aktivisták egy uniós zászlót is át kívántak nyújtani a képviselőnek, azzal az üzenettel, hogy a képviselő az EU pénzén agitál az EU ellen, Morvai Krisztina azonban nem vette át azt.

no images were found

Előző sztori

Tavarisokról és Tavaresekről szónokolt Gyimesi a forradalom ünnepén + FOTÓK

Következő sztori

Nagyobb védelmet nyújtana a kormány a vetőmagtermesztőknek