Közélet

Jelentős fejlesztés előtt áll a makói kórház

Jelentős fejlesztés előtt áll a makói kórház

2013. október 1., kedd
Jelentős fejlesztés előtt áll a makói kórház

Jelentős fejlesztési folyamat indul meg a makói kórházban - jelentette be a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó elnevezésű intézmény főigazgatója kedden Makón, sajtótájékoztatón.

Kallai Árpád

közölte: rövid távon 490 millió forintos fejlesztés keretében több osztályt újítanak fel és helyeznek át korszerűbb épületszárnyakba, a 2020-ig tartó időszakban pedig egy új épülettel is bővítenék a kórházat, ezzel növelve az ellátás színvonalát és racionalizálva a működési költségeket. A vezető elmondta: az intézmény a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében 490 millió forint pályázati támogatásban részesült. Ebből megújul a diagnosztika és a tüdőszűrő-állomás, új gépek kerülnek a radiológiára, digitális eszközpark biztosítja majd a magas szintű betegellátást. A fekvőbeteg-ellátó osztályokat is érinti a fejlesztés, áthelyezik az intenzív osztályt, bővítik az eszközkészletet. Az aktív osztályok betegei is átkerülnek a régi épületekből, ezáltal a betegutakat is racionalizálni lehet. A járóbeteg-ellátást is átalakítják: igyekeznek a több telephelyen levő egységeket egy helyre összpontosítani. Fejlesztik a pszichiátriai osztály infrastruktúráját és a kórház számos új orvosi eszközzel gyarapszik. A főigazgató tájékoztatása szerint a fejlesztés a közbeszerzéseket követően hamarosan megkezdődik. Hozzátette: a cél, hogy 2020-ig egy új épülettel gazdagodjon a kórház, ezzel egy tömbbe tömörítenék az ellátási helyszíneket, a meglevő épületeket pedig korszerűsítik. Továbbfejlesztik a járóbeteg-és az aktív fekvőbeteg-szakellátást, új műtők épülnének és a most elszórtan működő háttérszolgáltatások is egy helyre kerülnének. Kallai Árpád azt mondta, biztatóak a jelek a következő uniós fejlesztési ciklusra meghatározott elképzeléseket illetően, hiszen a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) illetékesei, illetve a mellettük dolgozó szakértői csoport tagjai a velük kedden folytatott megbeszélést követően a terveket támogathatónak ítélték meg. Ezt a sajtótájékoztatón megerősítette

Reiter József

, a GYEMSZI főigazgató-helyettese és Mészáros János, az intézet dél-alföldi térségi igazgatója is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.