Közélet

Csaknem 7500 kémény használatát tiltották meg az országban

Csaknem 7500 kémény használatát tiltották meg az országban

2013. október 6., vasárnap
Csaknem 7500 kémény használatát tiltották meg az országban

Jelenleg csaknem 7500 kémény használata tiltott országszerte, mert azok közvetlenül veszélyeztetik az élet- és vagyonbiztonságot - tájékoztatta a fűtési idény kezdete kapcsán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t.

Petróczi Tímea

közlése szerint a legtöbb veszélyes kéményt, mintegy kétezret Bács-Kiskun megyében találták a szakemberek, de Pest megyében is több mint 1700, míg Budapesten csaknem 1500 kémény használatát tiltották meg az elsőfokú hatóságként eljáró katasztrófavédelmi kirendeltségek. A rendszeres ellenőrzéseket az elhanyagolt, gyakran házilag beüzemelt vagy átalakított, potenciális veszélyt jelentő kémények nagy száma indokolja - tette hozzá. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a gázkéményeket legalább évente egyszer, azokat pedig, amelyek szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést szolgálnak ki, évente legalább kétszer kell ellenőrizniük, és szükség szerint tisztítaniuk a kéményseprőknek. Amennyiben az ellenőrzés során élet- vagy vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanságot észlelnek, a katasztrófavédelem megtiltja a kémény üzemeltetését - írta Petróczi Tímea. Közvetlen veszélyeztetésnek számít például, ha az égéstermék tartósan visszaáramlik a légtérbe, ha nem megfelelő állékonyságú a kémény, ha nem megfelelően rögzített az összekötő elem vagy nem zárható a tisztítónyílás. A kémény újbóli üzembe helyezését ugyancsak a katasztrófavédelmi kirendeltségek engedélyezik, természetesen a szabálytalanság megszüntetése után - közölte a szóvivő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.