Kultúra

Beavató színház a Régi Zsinagógában

Beavató színház a Régi Zsinagógában

2013. október 3., csütörtök
Beavató színház a Régi Zsinagógában
foto (c) tóth balázs zoltán2013072013_07_199677

Egy különleges utazással, színházi meditációval, szó- és díszletfestészettel találkozhatnak azok, akik péntek este ellátogatnak a szegedi Metanoia Artopédia előadására.

Metanoia Artopédia társulat Mutatványosok az Alkimisták utcájában - meditációs objektum a „kartonvarrónő” címszó alatt című előadásával kezdődik a

Thealter U21 plusz

a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójának őszi minifesztiválja.

Perovics Zoltán

: Haszontalan szövegek gyűjteménye - Máj fámili veri big! A Metanoia Artopédia: Mutatványosok az Alkimisták utcájában - meditációs objektum a „kartonvarrónő” címszó alatt - című előadása elé. Az előadás

Hašek, Kafka, Comenius, Husz János, Paracelsus

írástöredékeinek, historikus, mitologikus leírások, archív dokumentumok, csehországi turisztikai útikalauzok felhasználásával, illetve azok inspirációjával készült.

Leos Janaček, Bedrich Smetana

és

Gustav Mahler

zenéi, különböző természeti atmoszférákkal, archív hanganyagokkal keveredve alkotják meg az előadás zenei és hangmontázsát, amely organikus egységet, vagy bizonyos esetekben épp ellenpontot alkot a játék terében zajló történésekkel. Ha a „kartonvarrónő” címszó alatt csekély leleménnyel, például röptében meginterjúvolna a Mutatványosok.. című előadás végén felbukkanó „hiányzó tantárgy”, a Bohócherceg hajtogatta kis papírrepülő és feltenné a kérdést, mint az az intelligens európai utazó, aki idegen ország határára érkezik

Hamvas Béla

Kísértetek című esszéjében, hogy: „- Kérem, mondja meg, mi is az, amit önök itt most hazudnak?” Akkor ott a Hasek derék katonájának humorával megidézett bolondokházában, a történelmi cirkusz katasztrofális mutatványainak ismeretében ugyanazt válaszolnám, amit az esszébeli bennszülött is, azt ugyanis, hogy: „- Arrobori.” Amelynek jelentését senki sem ismeri, de amelynek „hatása észrevehetően nagy.” Hiszen „régebben paotaban éltünk, de az megbukott. Azóta egész életünk az arrobori jegyében áll, és az országban arroboriális virágzás tapasztalható..” De azért azonnal hozzáfűzném azt is, hogy ennek a virágzásnak köszönhető még az is, hogy a pödrött/pelenkás PaotArrobori-k, a vallásos/nacionalista atmoszférával keveredő szalonbűnbakozás ciklikus beosztottjai, mint aktuál-publikok, hímes fütyülőiket/miegymásokat nyilvános gyűlöletkeltéssel és harcias áhítattal, tehát kellő setétséggel és buzgalommal csonkábbra huzigálják. A kis papírrepülő nyilván bólintana: „Köszönöm uram, ne fáradjon, a többit már tudom.” - ahogy ön is tudja, hogy papírrepülőként nem beszélhetem az emberek és angyalok nyelvét, nincsen prófétáló tehetségem, és nem ismerek semmilyen titkot, vagy tudományt, és - nem mintha jelentene ez bárki számára valamit, - nincsen vagyonom sem. A humor, ha életet mond, olyan lábbal rendelkezik, amellyel seggbe rúghatja a halált, az inhumánus erőket, és kísérteteket is eloszlathatja, de ez önmagában kevés. Az efféle virágzások azért nem szedhetik rá a magamfajta „hiányzó tantárgyat” és európai utazót, mert a tartalomjegyzék, amely gerincemen és szárnyaimon olvasható mutatja a humor forrását és azt, hogy mi van bennem, hogy mivel is örülök itt és most együtt. Máj fámili veri big!

Helyszín, időpont:

2013.október 4-én, 19:30h-kor a szegedi Régi Zsinagógában.

Közreműködők:

Erdély Andrea, Bán Péter, Diószegi Ágnes, Kelle Jázmin, Ruscsák Péter, Kenderes Csaba, Feczesin Kristóf

A karton házikókat és karton figurákat preparálta:

Kiss Attila Etele; Ruhák: Csúri Anna

Technika:

Szokol Szilárd; Hang: Lengyel Zoltán

Rendezőasszisztens:

Erdély Andrea

Rendező, látvány:

Perovics Zoltán

Külön köszönet:

Bencsik János, Perovics Anna Johanna, Kiss Attila, Báhner Péter, Sipos Hédi, Szörényi Árpád, Bohus János, Gyuricza Csaba, BURANTeatr segítségéért. Az előadás a Visegrad Fund támogatásával, a 4Together projekt keretében, Brnoban valósult meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.