Közélet

Az Agórában poroszkált a Holdra készülő Puli + FOTÓK, VIDEÓ

Az Agórában poroszkált a Holdra készülő Puli + FOTÓK, VIDEÓ

2013. október 6., vasárnap
Az Agórában poroszkált a Holdra készülő Puli + FOTÓK, VIDEÓ
puli_holdjaro_mj 005

Japán, dán és egyesült államokbeli csapatok mellett a magyar Puli Space Technologies is beszállt a Google űrversenyébe, terveik szerint 2015-re Holdra szállítják a híres magyar terelőkutyáról elnevezett járművüket. Szombaton Szegeden is megismerkedhettünk az űrutazó Pulival!

Hazai indulója is van a Google Lunar XPRIZE nemzetközi űrversenyének: japán, dán, holland és egyesült államokbeli csapatokkal konkurálva a magyar Puli Space Technologies csapata is felvette a kesztyűt. Saját gyártású, szinte teljes egészében magántőkéből finanszírozott holdjárójukat (angolul rover) legkésőbb 2015 végéig a Holdra juttatják, ezzel új fejezetet nyitva a hazai űrkutatás történetében. A Puli I2.0 névre keresztelt jármű szombaton a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumát is felfedezte, miközben vezérlői élő videókapcsolatban konzultáltak az ausztriai irányítóközpont egyik munkatársával.

Az első puli, aki Holdra száll

A Google Lunar X PRIZE célja, hogy elősegítse a következő Holdra lépést (amit Moon 2.0-nak is neveznek) azáltal, hogy 30 millió dolláros keretéből megjutalmazza az első magáncégeket, melyek sikeresen elérik a hold felszínét. Így - ha minden jól megy - a kis Puli vezetheti fel a következő embereket az égitesten, közreműködve egy olyan nagyszabású űrprojektben, melyre 1973 óta nem volt példa. "Harminchárom csapat válaszolt a 2007-ben hirdetett felhívásra, jelenleg 22-en vagyunk versenyben a világ minden pontjáról, akikkel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot" - tudtuk meg

Pacher Tibortól

, a csoport vezetőjétől. http://www.youtube.com/watch?v=prQwgwjVMHE A verseny szabályai alapján a járműnek nem csak landolnia kell a szürke égitesten, de legalább 500 métert meg is kell, hogy tegyen, felvételeket készítve a felszínről. Ezért a járművet a Holdéhoz hasonló terepen tesztelik, nemrég a marokkói sivatagban irányították számítógépen keresztül, novemberben pedig egy Hawaii-n lévő vulkán oldalában, 2700 méteres magasságban poroszkál majd a magyar rover. "A tesztek mindenképpen biztatóak, sokat tanultunk belőle. Óvatosan, rövid menetparancsokkal szabad csak irányítani, Marokkóban el is tört az egyik lába, mert nem vettük észre, hogy beakadt, és ennek ellenére is előrehaladást utasítottunk neki" - mesélte Pacher Tibor.

Néhány kilót még le kell adnia

A Földön megszokottól eltérő, extrém viszonyok miatt alaposan fel kell vértezni a Pulit, hiszen az égitesten –180 és +140°C között ingadozik a hőmérséklet, a gravitáció az itteni hatoda csupán, és nem véd a nap sugaraitól az ózonpajzs sem. A működtetéséhez szükséges energiát különleges, világűrben használható napelemek biztosítják, melyek jóval strapabíróbbak és 30 százalékkal nagyobb hatásfokkal működnek a hétköznapinál. A holdjáró egyébként sok hasonlóságot mutat a nyájak őrzésére szakosodott névrokonával: ha sebességben nem is, mozgékonyságban méltó párja a loboncos kis ebnek. Speciális lábai segítségével akár 45 fokos emelkedőn is képes közlekedni, az egyenetlen talaj, de még a lépcsők sem jelentenek számára leküzdhetetlen akadályt - az Agórában ezt egy doboz megmászásával is demonstrálta. Pulihoz hűen egy kicsit hangos is, villanyborotvához hasonló zúgása a csapat szerint az alkatrészek közé lerakódó, marokkói homok miatt van. Egy alapos tisztítás után némileg csendesebb lesz majd, bár az is egy újabb tudományos csoda lenne, ha ez a Holdon bárkit zavar.

Némi fejlesztés még szükséges a rover számára a Holdra szállásig, a jelenleg 11,5 kilós masina súlyát nyolc kiló alá próbálják csökkenteni. Kissé nehézkessé teszi az irányítását az is, hogy a beszerelt kamerán keresztül csak a közvetlenül előtte lévő tárgyakat láthatják, a későbbiekben egy nyakra szerelhető, forgatható kamerával tágítanák a Puli látókörét. A Hold meghódítására készülő, lelkes csapat legfrissebb híreiről facebookos oldalukon és honlapjukon is olvashatunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.