Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Alsóvárosi Paprikafesztivál – központban az egészségmegőrzés és a gasztronómia + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

paprikafesztival_ferencesek03_gsSzeged piros színű aranyát, vagyis a fűszerpaprikát ünnepelték Alsóvároson a ferences látogatóközpontban. Az első ízben megrendezett fesztiválon a paprika gyógyhatásait is ismertették, míg a templom előtt fűszerpiac nyílt.

Az Alsóvárosra letelepedett ferencesek ismertették meg a szegediekkel a fűszerpaprikát, mely a mára nemcsak a város jelképévé vált, hanem világhírűvé is vált. „Ezer szállal kötődik egymáshoz a paprika, a ferencesek és Alsóváros, ezért gondoltuk, hogy az egyéves látogatóközpont fesztivállal ünnepli meg a paprikát a Napsugaras Tájházzal közösen” – mondta el Petri Márta, a látogatóközpont vezetője. Az I. Alsóvárosi Paprikafesztiválon az is kiderült, hogy bár a magyar konyha elképzelhetetlen a fűszerpaprika nélkül, két évszázaddal ezelőtt még „csak” gyógyhatása miatt volt keresett növény. Egyes feljegyzések vörös tökbors, törökbors, tatárkabors és pogánybors néven is illették, a paprika elnevezést először az ezerhétszázas években használták.

Mivel a természetes gyógymódok előtérbe kerülésével egyre nagyobb érdeklődés övezi a fűszerek jótékony hatását is, a paprikára is több figyelem irányul. A kolostorban a gyógyászati hagyományokkal ismerkedhettek meg a látogatók, jelképesen kolostori ispotályt nyitottak, s ebben a családi játszóházban minden korosztály számára kínáltak érdekes programokat. A gyerekek különféle paprikás motívumokat felhasználva kézműveskedhettek, a felnőttek pedig paprikás pálinkát készíthettek eközben, illetve mézbe is áztathatták. Ez utóbbi megfázás esetén kiváló természetes orvosság. A népi gyógyászat emésztőrendszeri problémákra is használta, s a rendezvényen az is kiderült, hogy a paprika csípősségéért felelős kapszaicin fájdalomcsillapító hatással bír. Régen leginkább a malária és a szúnyogcsípés ellen használták a pálinkába áztatott paprikát, vagyis a Tincturus Papricust, míg fogyasztása valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy a járványok kevesebb áldozatot követeltek.


„A gasztronómiára is nagy hangsúlyt fektettünk, fontos számunkra, hogy az emberek megismerjék a Szegedre jellemző tájfajtákat. Paprikás krumplit készítettünk különböző paprikákkal ízesítve, így össze tudták hasonlítani az érdeklődők, és megszavazhatták, hogy melyik a legfinomabb” – részletezte Petri Márta, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője. Mivel az eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származó paprikát a keleti konyha is előszeretettel használja, kínai ételspecialitást is kínáltak a fesztivál látogatóinak.

A ferences templom előtt fűszerpiac nyílt erre a napra, természetesen a kiváló szegedi fajtákat kínálták, de lehetett mézet és egyéb finomságokat is vásárolni, illetve kapszaicin-kivonatot tartalmazó vizet és pogácsát is kóstolhattak az érdeklődők. Négy feltaláló stabilizálni tudta a paprikából kivonható anyagot, szabadalmaztatták eljárásukat, s egyre többféleképpen használják fel a kapszaicin-kivonatot. Édesburgonyából, vagyis batátából kenyeret is készítenek, melyhez szintén hozzáadják különleges oldatukat, míg az édesburgonya levelét teához használják fel. Papp György, a Mineral-Kies Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, ivólécsaláddal is előrukkoltak, melyhez batátát és céklát használnak fel, és természetesen kapszaicin-kivonattal egészítenek ki.

Nemcsak a ferenceseknél szólt minden a paprikáról szombaton, a fesztivál másik helyszínén, a Napsugaras Tájházban többek között kézműves foglalkozások, kiállítás és néptáncműsor is várta az érdeklődőket. A rendezvényt paprikabál zárta.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál