Közélet

A nemzeti emlékezet hete Hódmezővásárhelyen

A nemzeti emlékezet hete Hódmezővásárhelyen

2013. október 20., vasárnap
A nemzeti emlékezet hete Hódmezővásárhelyen

Rendhagyó tanórákon, tárlatvezetéseken, előadásokon és beszélgetéseken idézik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseit a nemzeti emlékezet hetén Hódmezővásárhelyen.

Elek András

, a szervező Emlékpont múzeum sajtóreferense az MTI-nek elmondta, a rendezvénysorozat célja, hogy a még köztünk élő ötvenhatosok és a megtorlás áldozatai beszámolhassanak a mögöttünk hagyott évtizedekről, napjaink ifjúsága pedig szembesülhessen a közelmúlttal. A programsorozat hétfőn általános és középiskolás diákoknak meghirdetett versmondó versennyel veszi kezdetét. Az idén is lesznek rendhagyó tanórák, amelyeken egy-egy, a történelemkönyvekben kevéssé részletezett témát ismerhetnek meg a diákok.

Kiss Gábor Ferenc

történész a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakulásának gyújtóhatását mutatja be,

Mihály Árpád

szobrászművész, aki az 1956-os forradalom idején a legendás Pongrácz testvérekkel együtt harcolt a Corvin-közben, "a szabadságharc legforróbb katlanjának" eseményeit eleveníti fel. Október 23-án az Emlékpont kiállítása díjtalanul látogatható, a közgyűjtemény történészei pedig tárlatvezetést tartanak a forradalom eseményeiről. Folytatódik az Emlékpont és a Szegedi Tudományegyetem közös történelmi szabadegyeteme; a SZE-EM őszi szemeszterének nyitóelőadásán a magyar ügyről a világ figyelmét elterelő szuezi válságról tart előadást

Ferwagner Péter Ákos

egyetemi docens október 24-én. A nemzeti emlékezet hete ötvenhat hősei előtti főhajtással ér véget november 4-én, amikor felhangzik a

Gyulai József

, Hódmezővásárhely díszpolgára által komponált gyászinduló is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.