Közélet

A közmédiában hangversennyel, filmekkel és élő közvetítésekkel készülnek október 23-ra

A közmédiában hangversennyel, filmekkel és élő közvetítésekkel készülnek október 23-ra

2013. október 21., hétfő
A közmédiában hangversennyel, filmekkel és élő közvetítésekkel készülnek október 23-ra
1956_megemlekezes

A közmédia ünnepi hangversennyel, dokumentumműsorokkal, játékfilmekkel, valamint a központi megemlékezések élő közvetítésével készül az október 23-i nemzeti ünnepre - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtóirodája.

A nemzeti ünnep hangulatát október 22-én a felújított Zeneakadémia Egy új korszak nyitánya című nyitóhangversenye adja meg. A világhírű magyar zeneszerző és alapító,

Liszt Ferenc

születésének 202. évfordulóján rendezett gálaest műsorában többek között Liszt Ferenc,

Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő

művei csendülnek fel. A koncertet

Ludwig van Beethoven

Karfantáziája zárja. A gálaestet este 7-től az M1, a Duna World, a Bartók Rádió és a Kossuth Rádió is közvetíti, ez utóbbi este nyolcig - tette hozzá a sajtóiroda közleményében. Október 23-án kora reggel a Kossuth Rádióban Az én '56-om - emléktöredékekben a történelem című dokumentumműsorral kezdődnek az ünnepi műsorok. A Hősök terén megrendezendő központi megemlékezéseket az M1 és a Duna World is élőben közvetíti. Reggel 8 órától a Központi Katonazenekar, a Nemzeti Lovas Díszegység közreműködésével, katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti zászlót, továbbá Magyarország történelmi zászlóit is felvonultatják. Délután 4 órától A Szabadság Napja címmel az M1 és a Kossuth Rádió - Közelről című műsora is közvetíti a budapesti Hősök teréről az ünnepi megemlékezést, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. A Kossuth Rádió 11 óra után kezdődő A hely című műsorának egyórás különkiadása a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeumba látogat. A különleges bemutató megálmodója

Goják Sándor

, aki 1965-68 között szolgált a nyugati határon. A Bartók Rádióban délután három óra után a Délutáni muzsikában Kodály Nyári este című darabja a Philharmonia Hungarica zenekar előadásában hangzik el. A műsorszám közvetve kapcsolódik a forradalomhoz, mivel az együttest, korábbi nevén a Szabad Magyar Filharmonikus Zenekart a forradalom után emigráló magyar zenészek alapították. Este fél 8 után a Bartók Rádióban a Hangverseny 1956 emlékére a Budavári Mátyás templomban című összeállításban a Cantate Vegyeskar és a Honvéd Férfikar működik közre. A Duna 19.50-től a C2 - Az elveszett kenupáros című filmet vetíti, amelyben a ma már hetvenes éveikben járó szereplők visszaemlékezései és egyedi archív felvételek nyomán, két 18 éves fiú szemével elevenednek meg az '50-es évek. Este az M1 csatornán a Szabadság - Különjárat című filmet vetítik le. Az alkotás azt mutatja be, hogy 1956 júliusában disszidáló fiatalok egy kis csoportja eltérítette a Budapest-Szombathely menetrend szerinti repülőgépet, mellyel sikerült Ingolstadtba repülniük. Éjfél után szintén az M1-en a Triptichon - Három filmballada című filmet tekinthetik meg a nézők. A három dokumentumfilm sajátos ívet rajzol fel: az egyén útját a forradalom dicsőségétől a megtorlások időszakának rémületén át a teljes önfeladásig, azaz a Kádár-rendszer konszolidációjáig, a "gulyáskommunizmusig". Ezek a filmek - és leginkább a Kádár-kiegyezés miértjét kutató Decrescendo - olyan társadalmi témákat feszegetnek, mint az árulás, az önfeladás, vagy az önbecsülés elvesztése - olvasható az MTVA közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.