Írjon nekünk

Egyetem

50 éves a szegedi Semmelweis Kollégium

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

semmelweiskoll_005_vaFél évszázaddal ezelőtt a legmodernebb intézményként nyitotta meg kapuit a szegedi Semmelweis Kollégium. A jubileum alkalmából ünnepi ülésnek adott otthont az épület, és díjakat is átadtak.

Az egyetem értékeit már megalakulása, 1990 óta felvállalta a SZOTE Öregdiák Szövetség – tudtuk meg Végh Mihálytól, a szövetség elnökétől. „Minden évben pályázatot is hirdetünk, melyek olyan szellemi értékek feldolgozására irányul, amelyek különben elkallódtak volna. Ennek idén a Semmelweis Kollégium megnyitásának ötvenedik évfordulója adott apropót, mely felhívásra szép számmal érkeztek pályaművek az ország minden részéből jelenlegi hallgatóktól, egykori kollégistáktól és egyetemi dolgozóktól” – tájékoztatott a docens. A kollégiumi élet és közösség mindig is jó volt a Semmelweisben, amit bizonyít, hogy az egyetem elvégzése után is sokan tartják egymással a kapcsolatot, és arra is alig volt példa, hogy valaki kiköltözött volna a koleszből. „Az ötvenéves jubileum megünneplését Sahin-Tóth István nyugalmazott főorvos kezdeményezte, s ebben partner volt az SZTE Általános Orvostudományi és a Gyógyszerésztudományi Kara egyaránt” – tette hozzá Végh Mihály.

semmelweiskoll_004_va

Az ünnepi ülésen Hohmann Judit, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja leszögezte, a kollégium fél évszázaddal ezelőtti megnyitásával az egyetemi diákélet is gazdagodott. „A kollégiumok nagyon fontos szerepet töltenek be elsősorban azoknak a hallgatóknak az életében, akik otthonuktól elszakadnak és egy másik városban folytatják tanulmányaikat” – tette hozzá. A dékán fontosnak nevezte a kari kollégiumok jövőbeni fennmaradását, hiszen a felsőoktatás általánosan küzd azzal a problémával, hogy lazulnak a hallgatói kapcsolatok. Az SZTE ÁOK Apáthy és Jancsó Kollégiumok igazgatója, Révész Gábor is köszöntötte a résztvevőket, és emlékeztetett, hogy 2000-ig mindkét kar hallgatói laktak az ötvenéves intézményben. Az értelmiségi szocializáció legfontosabb eszközének nevezte a felsőoktatási kollégiumokat, melyeknek minden korszakban igazodnia kell a világ változásaihoz. Az orvoskari testvérkollégium nevében egy ajándékot is átadtak Násztorné Halász Mariann kollégiumigazgatónak.

Az ünnepi ülésen Dux László tanszékvezető egyetemi tanár Semmelweis Ignácról tartott előadást, Simon Lajos nyugalmazott egyetemi docens egykori nevelőtanári emlékeit osztotta meg a hallhatósággal, Sahin-Tóth István, az Öregdiák Szövetség alelnöke pedig a kollégiumi sportéletről szólt. Az egyik első kollégiumi lakó, Erős István is visszaemlékezett az intézményben töltött évekre, míg a jelen kihívásairól Násztorné Halász Mariann beszélt.

semmelweiskoll_002_va

Az Öregdiák Szövetség által kiírt pályázat eredményeit is kihirdették. Első helyezett lett Stettler Mihály igazságügyi orvosszakértő és üzemorvos, míg a hallhatók közül Zöld Orsolya harmadéves gyógyszerészhallgató gyakornok munkáját értékelték a legjobbnak. Második lett Orosz Márta, a nyíregyházi megyei kórház higiénikus főorvosa, Bedéné Balogh Róza gyógyszerész, Filinger Zsófia Klára másodéves SZTE-s hallgató, illetve Bereczky Zsolt Botond, ő az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar ápolás és betegellátás alapszakán tanul. Az ünnepségen díjazták továbbá Sárközi András negyedéves gyógyszerészhallgató pályaművét is.

Egyetem

Nyílt napra várják a fiatalokat az egyetem bölcsészkarán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Január 25-én, szombaton.

Tovább olvasom

Egyetem

Rangos tudományos szaklap számolt be szegedi kutatók eredményéről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Elsőként foglalkozott az emberi agykéreg egyik speciális kapcsolatával.

Tovább olvasom

Egyetem

Biobankot létesítenek a Szegedi Tudományegyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az alapkőletételre január 21-én, kedden kerül sor.

Tovább olvasom

Aktuál