/

Vádemelés a 2009-es halálos tiszai embercsempészési ügyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vádemelést javasol két férfi ellen, aki a nyomozás adatai szerint 2009-ben 18 embert próbált illegálisan Magyarországra juttatni, ám közülük 15-en a Tiszába fulladtak – közölte honlapján a rendőrség pénteken.

Az NNI bűnszervezetben elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást T. Krizsan albán nemzetiségű szlovák állampolgár, valamint T. Nandor szerb állampolgár ellen.

Azt írták, hogy 2009. október 15-re virradó éjszaka 18 illegális bevándorlóból 15 ember, köztük több gyerek fulladt a Tiszába Szeged térségében, amikor a folyón keresztül Szerbiából Magyarországra csempészték őket, és felborult a csónakjuk.

A nyomozásban az NNI munkatársai együttműködtek a koszovói és a szerb társhatóságokkal, így az embercsempész-hálózat szinte minden tagját elfogták. A bűnszervezet felderítése érdekében többször tartottak műveleti találkozókat a szerb, a koszovói és a magyar hatóságok.

A rendőrség közölte: a bűnszervezet tagjai a 18 koszovói állampolgárt először Szerbia területére, onnan tovább a szerb-magyar határ szerb oldalán lévő “pihentetőhelyre” vitték, majd a Tisza partján csónakba ültették őket.

Szerbiában 11 ember ellen indult nyomozás, ők a migránsok magyar határra szállításában és elszállásolásában működtek közre. Koszovóban pedig 8 embert már elítéltek, mert a nyugat-európai országokba illegálisan eljutni szándékozók – köztük családok – utazását megszervezték.

Magyarországon gyanúsítottként hallgatták ki a más bűncselekmény miatt jogerős börtönbüntetését töltő T. Nandort, aki a koszovói állampolgárokat a Tisza magyar oldalán várta és szállította volna tovább. Szintén gyanúsítottként hallgatták ki a nemzetközi elfogató parancs alapján 2013. január 29-én a szlovák hatóságok által elfogott, majd Magyarországnak kiadott T. Krizsant, aki a gyanú szerint Svájcból szervezte meg az embercsempészetet.

A két férfival ellen az NNI befejezte a nyomozást, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Szegedi Járási Ügyészségnek.

Előző sztori

Kézilabda: Kecskeméten kezd az SZKKSE, Nyíradony jön a KSZSE-hez

Következő sztori

Új büntetés-végrehajtási törvény készül