Közélet

Szegedet is feltérképezte a francia delegáció + FOTÓK

Szegedet is feltérképezte a francia delegáció + FOTÓK

2013. szeptember 6., péntek
Szegedet is feltérképezte a francia delegáció + FOTÓK
francia_delegacio05_gs

A francia–magyar kapcsolatok erősítését is szolgálta a francia szenátus képviselőinek négynapos magyarországi látogatása. A delegáció tagjai Szegeden is jártak, s nagy lehetőségeket látnak többek között az ELI-projektben.

„Közvetlenül a kormányváltás után jártunk itt 2010-ben, és most három évvel később látjuk azokat a reformokat, amelyek megvalósultak. Nem szeretném eltitkolni, hogy voltak nehezebb pillanatok a francia–magyar kapcsolatokban egyes francia cégek kerültek nehéz helyzetbe, ami nem feltétlenül javította a helyzeten. De leszögezem, együttműködésünk töretlen, és tovább szeretnénk erősíteni” – nyilatkozta portálunknak

Michel Billou

. A szenátor úgy látja, a kulturális terület mellett a tudományos és az ipari életben is szükséges a kapcsolatok további mélyítése, melyhez Szegedet kiváló helyszínnek tartja. Michel Billou sokat vár ELI-projekttől is, ami a high-tech cégek idetelepülését is magával hozhatja. Az egyetemi képzés magas színvonalát is méltatta a szenátor, úgy látja, mindenképpen fontos Szegeden fenntartani és ha lehetséges, akkor fejleszteni a felsőfokú képzést. A francia delegáció négynapos magyarországi látogatása alatt ismerkedett a magyar közigazgatással, látogatást tettek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ), illetve az energiafelhasználás és az energiafüggőség kérdését is áttekintették.

Kalmár Ferenc

elmondta, élő kapcsolat van az Interparlamentáris Unió Magyar Francia Baráti Tagozata és a francia szenátus francia-magyar baráti tagozata között. „2010-ben is járt hazánkban egy delegáció, mi Párizsba látogattunk el, s most ismét francia vendégeink voltak. Azt, hogy mennyire élő egy ilyen jellegű kapcsolat a baráti tagozatokon múlik, hogy miként tartják a kapcsolatot a nagykövetséggel, valamint parlamentjével vagy szenátusával” – részletezte.

Az Interparlamentáris Unió Magyar-Francia Baráti Tagozatának elnöke, Kalmár Ferenc hozzátette, hazánkon belül talán leginkább Szegednek a legerősebbek a francia kapcsolatai. „Az egyetemnek is vannak kapcsolatai, köztudott, hogy francia cégek is jelen vannak a városban, illetve számos értékes középkori francia könyvet őriz a Somogyi-könyvtár, és számos francia kulturális program közül is válogathatnak az érdeklődők” – fogalmazott Kalmár Ferenc. A francai delegáció a könyvtár mellett a Szegedi Nemzeti Színházban és Reök-palotában is tett látogatást, továbbá az Alliance Francais székházában is jártak. Eric Blintől, a Francia Köztársaság tiszteletbeli szegedi konzuljától megtudtuk, a Szegedi Tudományegyetem tovább erősíti francia kapcsolatait. Szeptember második felében jön létre a Frankofón Egyetemi Központ, mely a jogi és a bölcsészettudományi kar együttműködésében kezdi meg munkáját. Ennek a feladata részben az lesz, hogy összefogja az egyetemen belüli, a francia nyelvvel és kultúrával foglalkozó képzéseket, illetve az abban résztvevőket. Eric Blin elmondta, ennek a központnak a munkáját az Alliance Francais is segíti, kulturális programokkal színesíti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.