Közélet

Örökbe fogadták Szent-Györgyi "asszisztenseit", a tengerimalacokat + FOTÓK

Örökbe fogadták Szent-Györgyi "asszisztenseit", a tengerimalacokat + FOTÓK

2013. szeptember 20., péntek
Örökbe fogadták Szent-Györgyi "asszisztenseit", a tengerimalacokat + FOTÓK
vadaspark_03_gs

Tengerimalacokat fogadott örökbe a vadasparkban a Magyar Kémikusok Egyesületének Csongrád Megyei Csoportja, a kis állatok ugyanis jelentős szerepet játszottak a C-vitamin felfedezésében. A Déri Miksa szakközépiskolásai a parkban játékos kísérleteken keresztül ismerkedhettek meg Szent-Györgyi munkásságával.

Kevesen tudják a házi kedvencként tartott tengerimalacokról, milyen komoly tudományos áttöréshez asszisztáltak: nélkülük talán soha nem fedezi fel

Szent-Györgyi Albert

a C-vitamint. A Nobel-díjas tudós kísérleteivel a kisállatokon igazolhatta a vitamin hatékonyságát, illetve hogy az segítséget nyújthat a skorbutban szenvedők számára. Születésének 120. évfordulóján a Magyar Kémikusok Egyesületének Csongrád Megyei Csoportja ezeknek a kísérleteknek a tiszteletére fogadta örökbe a Szegedi Vadaspark tengerimalacait.

Mi a közös az emberben és a tengerimalacban?

"Csoportunk évek óta foglalkozik Szent-Györgyi emlékének ápolásával, részt vettünk többek között a SZISZSZI Déri Miksa tagintézményében avatott emlékszoba kialakításában is. A rektori hivatal lépcsőjén nemrég átadott

egész alakos szobor

után úgy gondoltuk, hogy a tudós kísérleteinek ezen érdekes epizódjáról is megemlékezzünk" - nyilatkozta

Hannus István

kémikus, a csoport elnöke. Mint mondta, Szent-Györgyi Hollandiában a biológiai oxidációval foglalkozott, ahol marha-mellékveséből állított elő a skorbut kezeléséhez felhasználható hexuronsavat. Hazatérve Szegedre, 1930-ban tengerimalacokon kísérletezte ki a szer hatékonyságát. Az állatok egy sajátos dologban, egyedülálló módon hasonlítanak ugyanis az emberhez: egyikünk szervezete sem képes szintetizálni a C-vitamint. A kutatások során beigazolódott, hogy a tudós által felfedezett anyag - melyet később a szegedi paprikából óriási adagban képes volt előállítani - a skorbut legyőzésére is alkalmas vitamin.

Körülbelül harminc-negyven tengerimalacot gondoznak a vadasparkban, többségükben házi kedvencként tartott állat volt, mielőtt a parknak adták volna ilyen-olyan okokból. Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részlegvezetője a SZISZSZI 9.B osztályos tanulóinak mutatta be a vadasparkban a kisállatokat. Elmondása szerint a Dél-Amerikai gyökerű rágcsálókat a tenger túloldalán azért tenyésztették, hogy megegyék, húsa ugyanis rendkívül ízletes. Nevében a "malac" feltehetőleg röfögős hangjára utal, a "tengeri" előtagra azonban több elmélet is létezik. Talán a tengerentúli származására utaltak vele, de az is elképzelhető, hogy a tengerészek kedvelt háziállatának tartott állatok utaztatásuk miatt kapták ezt a nevet. Az iskolások ezután előadást hallgathattak meg a tudós munkásságáról, és kísérletekkel idézhették fel a C-vitamin felfedezésének mozzanatait. Paprikában, almában és citromban is kimutatták a vitamin jelenlétét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.