Gazdaság

Nosztalgia – újra gyűjthető a takarékmatrica

Nosztalgia – újra gyűjthető a takarékmatrica

2013. szeptember 13., péntek
Nosztalgia – újra gyűjthető a takarékmatrica
takarekpont03_gs

Már nem retro. A TakarékPont hálózat szeptemberben matrica formájában névleg feléleszti a szocializmus gyermekeinek kedvelt takarékoskodási formáját, a takarékbélyeg-gyűjtést. A pénzintézet célja az, hogy a fiatalok testközelből megismerjék a spórolás „művészetét”.

„Ismét felmerült az igény a takarékmatricákra. Jó néhány évvel ezelőtt már, hogy az általános iskolákban takarékbélyegeket gyűjthettek a gyerekek. Most ezt élesztettük újjá állatos gyűjtőmatrica formában. Célunk ezzel az, hogy a gyerekek megtanuljanak gazdálkodni a pénzzel, rábírjuk őket a spórolásra” – ismertette a SZEGEDma.hu-val a kezdeményezés fontosságát

Jász Péter

, a szegedi Partiscum Takarékszövetkezet ügyvezetője. Tapasztalatok szerint olykor a felnőttek is elvesznek a pénzintézetek útvesztőiben, az információhiányból fakadóan pedig gyakran rossz, számukra kedvezőtlen döntést hoznak, például egy nagy összegű hitelfelvétel kapcsán. A gyerekek pedig ezt a mintát követik, többségük idősebb korára sem lesz tisztában a spórolás jelentőségével. A takarékszövetkezetek ezt a problémát meglovagolva döntöttek úgy, hogy új köntösbe csomagolják a „gazdálkodj okosant”, játékos matricagyűjtésbe kezdtek.

takarekpont01_gs

A szülőnek persze a számlanyitásnál, valamint a befizetéseknél is jelen kell lenniük, hiszen a kicsik – 6 éves kortól 14 évig – még nem rendelkezhetnek önállóan úgynevezett Csemete számlájuk felett. A számla megnyitása kötelező, amely közel 350 forintba kerül, e nélkül nem lehet gyűjtögetni. Minden 500 forint után a befizető egy csomag TakarékMatricát kap. Bár a befizetés összege korlátlan, alkalmanként csupán három csomagot vihetnek haza a gyerekek. Ha a kitartó kis gazdálkodónak kigyűlik a 160 képből álló albuma, akkor hátizsákkal és tolltartóval jutalmazzák szorgosságát. „A megfontolás az, hogy a gyerek rendelkezhessen zsebpénze felett. Esetleg, ha nagyobb összeget kap egy hónapban, annak ne minden forintját költse édességekre, hanem tegye félre egy részét, amiből később nagyobb dolgokat is vehet. Sok kicsi sokra megy alapon megtanulja, hogyan gazdálkodjon pénzével. A mai világban a gyerekek leragadnak a számítógépek és a televízió előtt, ezért nem ismerik igazán a pénzintézeteket. Ezzel viszont ösztönözve vannak arra, hogy bejárjanak hozzánk” – fogalmazta meg

Vakály Valéria

, a takarék passzív üzletágvezetője a matricagyűjtés előnyeit. Az oktatási intézmények és a kisgyermekes felnőttek pozitív fogadtatásban részesítik a takarékpont kezdeményezését – egyúttal nosztalgikusan tekintenek vissza saját fiatalkorukra. Az üzletágvezető elárulta, egy hét leforgása alatt több mint 30 csemete számlát nyitottak. Jelenleg is járják az iskolákat, hogy az osztályfőnöki órákon vagy a szülői értekezleteken tovább népszerűsítsék a takarékmatrica programot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.