Közélet

Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig

Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig

2013. szeptember 17., kedd
Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig

Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig - figyelmeztetett hétfői közleményében nemzetközi kutatók egy csoportja.

A következmények drámaiak lehetnek, a tengerszint megemelkedne, egyes országokban a szélsőséges hőhullámok elpusztítanák a termést - áll a Földliga (Earth League) elnevezésű, klímakutató intézmények hálózatából álló, hamburgi székhelyű nemzetközi szervezet tizenkét neves szakemberének felhívásában. Az elmúlt két évtized csaknem 14 ezer, a témáról szóló, szakértők által véleményezett tudományos cikkéből mindössze 24 tagadja a klímaváltozást vagy azt, hogy az éghajlat melegedését emberi tevékenység okozná - hangsúlyozták a tudósok. A közleményben James Powell amerikai geológus elemző munkájára hivatkoztak. A kutatócsoport felhívása ahhoz az alkalomhoz kapcsolódik, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szeptember végén teszi közzé az ötödik klímajelentés első részét. A Földliga tizenkét tudósa a megújuló energiaforrások használatára való - gazdaságilag és technikailag lehetséges - minél gyorsabb áttérésre szólított fel közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.