Kultúra

Móra Ferenc halála előtt hét évvel írt levele került elő + FOTÓK

Móra Ferenc halála előtt hét évvel írt levele került elő + FOTÓK

2013. szeptember 19., csütörtök
Móra Ferenc halála előtt hét évvel írt levele került elő + FOTÓK
mora_ferenc_dokumentum06_gs

Egy szegedi magánszemély felajánlásával egy eddig ismeretlen Móra-kézirat került az egykori igazgató nevét viselő helyi múzeumhoz. A dokumentumban Móra Ferenc betegségére hivatkozva kér szabadságot a város polgármesterétől.

Móra Ferencet

már egészen fiatalon gyakran ágyba kényszerítették a súlyos betegségek, gyógyulása érdekében pedig Olaszország és a mai Horvátország szanatóriumait látogatta. Életének utolsó éveiben rohamosan romlani kezdett az állapota, halála előtt egy hónappal szerelmének, Kalmár Ilonának némi keserűséggel szavaiban a következőket írta: „Igazán csak a haldoklásomnak élek.” Orvosai évekig félrediagnosztizálták, fájdalmait epekőre fogták, pedig hasnyálmirigyrákban szenvedett. Móra mindvégig bízott felépülésében, 54 évesen azonban elvitte a gyógyíthatatlan kór. A szegedi Móra-múzeum az egykori igazgatója hét évvel halála előtt az akkori polgármestertől,

Somogyi Szilvesztertől

négy hét szabadságot kért orvosai tanácsára. A kérést tartalmazó pecsétes levél, valamint a doktor által kiállított igazolás kerültek a múzeum gyűjteményébe. A szegedi régész szép, de olvashatatlan betűi, valamint a levélpapír minősége mind arra utalnak, nem hamisítványról van szó. A levelek mellett a szegedi Kultúrpalota más Móra-ereklyével is gyarapodott. Korábban egy budapesti magánszemély felajánlásával Móra Ferenc egykori tanárához,

Mihálovits Alajoshoz

írt versének kéziratával és két eredeti levéllel gazdagodott a múzeum. Ősszel pedig egy Móra-kötetet adományozott. A családi gyűjteményből származó beteglevél ezúttal viszont egy szegedi polgártól érkezett.

Medgyesi Konstantin

, a múzeum sajtóreferense a dokumentumok nyilvánosságra kerülése következtében minden dél-alföldi embert arra biztat, ha van hasonló értékű irat otthonában, ne féljen azt felajánlani intézményi megőrzésre. A dokumentumokat az előzetes elképzelések alapján október 12-én, a múzeumok őszi éjszakáján tekintheti meg először a nagyközönség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.