Közélet

Megjöttek a lányok! – új korszak kezdődött a szegedi piaristáknál + FOTÓK

Megjöttek a lányok! – új korszak kezdődött a szegedi piaristáknál + FOTÓK

2013. szeptember 6., péntek
Megjöttek a lányok! – új korszak kezdődött a szegedi piaristáknál + FOTÓK
piarista03_gs

Szeptemberben új időszámítás kezdődött a piaristáknál, pontosan 250 tanév után koedukált lett az intézmény. A tanulóknak a tíz százaléka tartozik a gyengébbik nemhez, egyelőre a diákok egy része furcsállja az új helyzetet, de sokan örülnek a változásnak.

A Dugonics András Piarista Gimnázium mindhárom osztályába nagy volt a túljelentkezés, az általános képzésre például háromszoros.

Papp Attila

igazgatótól megtudtuk, ott a felvételi eredmények alapján fele-fele lett az arány, 17 lány és ugyanennyi fiú kezdte meg tanulmányait a nagy múltú intézményben. A hat évfolyamos tehetséggondozó képzésre felvett 32 tanuló közül tizenkét lány van, és a sportosztályt is erősítik a gyengébbik nem képviselői. „Öröm számunkra, hogy ilyen jelentős számban jelen vannak a lányok intézményünkben, hiszen ez a lányközösséget is erősítő kapocs lehet. Ők koedukált osztályokból érkeztek, nekik megszokott, hogy vegyes osztályban tanulnak, s remélem, hogy ez az új közeg is elnyeri tetszésüket” – fogalmazott Papp Attila. Igaz, a tanév kezdete óta mindössze néhány nap telt el, de eddig pozitív visszajelzések érkeztek az igazgatóhoz. „Természetes, hogy az idősebb diákok számára jelent igazi felüdülést a lányok megjelenése, hiszen azok, akik most kezdik nálunk tanulmányaikat, eddig is vegyes osztályokba jártak, a felsőbb éveseknek viszont egy ideig még szokniuk kell ezt az amúgy örömteli helyzetet” – közölte.

Még szokják egymás jelenlétét

A 17 esztendős Bóna Vilmos pozitívnak tartja, hogy koedukált lett az iskola, de ennek előnyeit szerinte azok látják igazán, akiknek az évfolyamába járnak lányok. Szerinte más 4-5 évet eltölteni egy iskolában lányok nélkül, kicsit fura is volt számára, hogy a piaristáknál csak fiúk voltak. „Más az osztályközösség, ha vegyesen vagyunk, igaz hisztik sincsenek a lányok nélkül” – jegyezte meg. „Kicsit nyomasztó ennyi fiú között lenni” – ezt már Nagy Eliza nyilatkozta portálunknak. „Igyekszünk összetartani, nálunk az osztály fele fiúkból áll, velük már összehaverkodtunk” – tette hozzá. Úgy látja, még el kell telnie néhány hónapnak, mire megszokja, hogy ha végigmegy a folyosón, akkor gyakorlatilag csak srácok jönnek szembe vele. Sebők Fruzsinától megtudtuk, természetesen jól megnézték a suliba járó srácokat, de még csak pár nap telt el az iskolakezdés óta, így nem ismerkedtek meg szinte az osztálytársaikkal sem. Godáts Nóra már most látja, hogy sokkal többet kell tanulnia, mint általános iskolában. Némelyik tanárt nagyon aranyosnak tartja, de találkozott szigorú pedagógussal is. Szerinte a szigor részben onnan fakad, hogy a tanár megszokta, hogy csak fiúkat oktat. A tízedikes Kopasz Donát árnyoldalait is látja annak, hogy koedukált lett az iskola. Szerinte másként haverkodnak és viselkednek egymás közt a fiúk, mint lányok társaságában, másrészt jobb a hangulat is, ha csak srácokból áll egy osztály. Megjegyezte, még szoknia kell a helyzetet a tanároknak is, hiszen vannak köztük, akik hosszú évek óta csak fiúkat tanítottak. „Érdekes volt először meglátni a lányokat, hiszen amióta itt tanulok, immár öt éve, a folyosón nem futhattunk össze velük, de gyorsan lecsengett a dolog, már megszoktam őket” – tudtuk meg Kis-Bicskei Márktól. Véleménye szerint hamar megszokja a jelenlétüket mindenki, hiszen a mindennapokban eddig is találkoztak a gyengébbik nem képviselőivel, igaz csak a sulin kívül.

A tantestület is készült a hölgyekre

Kisebb-nagyobb átalakításokat is végeztek az intézményben, minden emeleten női mosdót alakítottak ki, illetve a tornacsarnok melletti öltözők közül a földszintit mostantól a lányok használhatják. Papp Attila a SZEGEDma.hu kérdésére elmondta, a tantestület legtöbb tagja hosszabb-rövidebb időt már eltöltött pályája során koedukált intézményben, de természetesen nem csak akkori emlékeik felelevenítésével készültek a szeptemberi becsöngetésre. Tantestületi látogatást szerveztek a kecskeméti piaristákhoz, ahol már régebb óta koedukált a képzés. Az ott tanítók tapasztalatain kívül természetesen egymás között is sokat beszélgettek erről a témáról még a tanévkezdés előtt. „Úgy érzékeltem, hogy pozitívan és nyitottan álltak és állnak ehhez a kérdéshez a kollégáim. Már az eddigi rövid idő után is úgy tűnik, valóban színesíti életünket a lányok jelenléte. Beigazolódni látszik az az alaptézisünk, hogy a koedukált oktatásnak éppúgy megvannak az előnyei, mint a fiúoktatásnak, de kell még idő, mire ez az új helyzet teljesen kiforrja magát. Fontos, hogy az új osztályokban viszonylag sok a lány, mert ez is gyorsítja az átalakulás folyamatát” – részletezte a piarista gimnázium igazgatója. Hozzátette, teljesen természetes, hogy másként viselkednek a gyerekek koedukált közegben, és életkori sajátosságokban is nagy eltérések tapasztalhatóak.

Öltözködési előírások nincsenek, de külön program van a lányoknak

Az iskola meglátása az, hogy sok esetben a túlságosan részletes szabályozás nem szerencsés, ezért túlságosan részletező öltözködési előírásokat nem léptettek hatályba. Papp Attila elmondta, a tapasztalatok szerint, ha kiadnának egy aprólékos öltözködési szabályozást a házirendben, akkor inkább arra figyelnének a diákok, vajon mi nem szerepel rajta. „A ruházkodásban, hajviseletben és egyéb külsőségekben is arra törekszünk, hogy természetességet sugározzon fiúk és lányok megjelenése egyaránt. Az extrém, kihívó jelenségeket szeretnénk elkerülni. Szerencsések vagyunk, mert ez az elvárásunk találkozik a szülők elképzelésével” – fogalmazott az igazgató. Eddig is számtalan tanórán kívüli tevékenységet kínáltak a piaristák a gyerekeknek, ez ezután sem változik, csak most már mind a két nemet várják a szakkörök, sport- és zenei foglalkozások. Viszont kimondottan a lányokat célozza meg a Fonó néven meghirdetett műhely, melybe többek között kézműves-foglalkozásokat terveznek, de a dekorációs tárgyak vagy épp ékszerek készítése mellett fontos cél a közösségépítés. Az igazgató úgy látja, alapvető, hogy kikapcsolódásra éppúgy szükségük van a fiataloknak, mint az iskola által elvárt és nyújtott feladatokra, így ezeknek a műhelymunkának a legfőbb feladatuk, hogy jó hangulatban töltsék el együtt idejüket a piarista gimnáziumban tanuló lányok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.