Közélet

KDNP: összetett probléma a hajléktalankérdés

KDNP: összetett probléma a hajléktalankérdés

2013. szeptember 13., péntek
KDNP: összetett probléma a hajléktalankérdés
hajlektalanok_ejszakaja07_gs

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az utcán élni és létezni az emberi méltósággal nem összeegyeztethető, de a hajléktalanság egyúttal közrendi és közegészségügyi kérdés is.

Erről

Lukács Tamás

, a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője a parlament előtt lévő szabálysértési törvénnyel összefüggésben beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A törvényjavaslat az önkormányzatoknak lehetőséget teremtene arra, hogy a közterület meghatározott részein - a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében - az életvitelszerű tartózkodást jogellenessé nyilváníthassák. Lukács Tamás szerint jóindulatú megközelítés esetén nem lehet vita kérdése, hogy alkotmányos cél érdekében történik a korlátozás. Ilyen célként jelölte meg a közegészségügyet és a közbiztonságot. Annak is van joga, aki a játszótéren az unokájával szeretne leülni, de ezt közegészségügyi okok miatt nem tudja megtenni - mondta. Rámutatott: a törvényalkotónak az is célja lehet, hogy mások jogait megvédje, fontos azonban, hogy az esetleges korlátozás törvényes keretek között, a szükséges és arányos mértékben valósuljon meg. Elismerte, az csapdahelyzet, hogy a hajléktalanok sok esetben nem azonosíthatóak. Szólt arról is, számosan válás után jutnak hajléktalan sorsra. A KDNP családok védelmében tett lépéseit megemlítve hozzátette, ahol a családok szétesnek, ott a következményekkel is számolni kell. Lukács Tamás kitért arra, hogy nem csak magyar problémáról van szó, de nem nagyon hiszi, hogy ezt a témát "közös nevező alá lehet hozni" az unióban. Nagyon összetett és bonyolult társadalmi kérdésről van szó, amiről felelős, értelmes, szélsőségektől mentes vitát kellene folytatni - összegzett a párbeszédre nyitottságát kifejező kereszténydemokrata képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.