KDNP: összetett probléma a hajléktalankérdés

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hajlektalanok_ejszakaja07_gsA Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az utcán élni és létezni az emberi méltósággal nem összeegyeztethető, de a hajléktalanság egyúttal közrendi és közegészségügyi kérdés is.

Erről Lukács Tamás, a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője a parlament előtt lévő szabálysértési törvénnyel összefüggésben beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A törvényjavaslat az önkormányzatoknak lehetőséget teremtene arra, hogy a közterület meghatározott részein – a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében – az életvitelszerű tartózkodást jogellenessé nyilváníthassák.

Lukács Tamás szerint jóindulatú megközelítés esetén nem lehet vita kérdése, hogy alkotmányos cél érdekében történik a korlátozás. Ilyen célként jelölte meg a közegészségügyet és a közbiztonságot. Annak is van joga, aki a játszótéren az unokájával szeretne leülni, de ezt közegészségügyi okok miatt nem tudja megtenni – mondta.

Rámutatott: a törvényalkotónak az is célja lehet, hogy mások jogait megvédje, fontos azonban, hogy az esetleges korlátozás törvényes keretek között, a szükséges és arányos mértékben valósuljon meg. Elismerte, az csapdahelyzet, hogy a hajléktalanok sok esetben nem azonosíthatóak. Szólt arról is, számosan válás után jutnak hajléktalan sorsra. A KDNP családok védelmében tett lépéseit megemlítve hozzátette, ahol a családok szétesnek, ott a következményekkel is számolni kell.

Lukács Tamás kitért arra, hogy nem csak magyar problémáról van szó, de nem nagyon hiszi, hogy ezt a témát “közös nevező alá lehet hozni” az unióban. Nagyon összetett és bonyolult társadalmi kérdésről van szó, amiről felelős, értelmes, szélsőségektől mentes vitát kellene folytatni – összegzett a párbeszédre nyitottságát kifejező kereszténydemokrata képviselő.

Előző sztori

Hazafelé tart a felgyógyult békászó sas + FOTÓK

Következő sztori

Mintegy hétszáz gyógyszer ára csökken októberben