Közélet

Idén is ott lesz a halfesztiválon a kormányhivatal

Idén is ott lesz a halfesztiválon a kormányhivatal

2013. szeptember 6., péntek
Idén is ott lesz a halfesztiválon a kormányhivatal
halaszle03_gs

Idén is képviselteti magát a kormányhivatal a halfesztiválon, ízletes ebédre várják munkatársaikat és azok családtagjait, a gyermekeket a régi tiszai halászat eszközeivel ismerkedhetnek meg. Szó esik az új halászati törvényről is.

Szeptemberben lép életbe a nyáron elfogadott halászati törvény, amely a terület régóta várt, ésszerű szabályozását hozza magával. A jogszabály változása elsősorban a halállomány védelmének és a horgászoknak kedvez: szabályozza a kifogható egyes halfajok éves mennyiségét, a fogási tanúsítvány pedig követhetővé teszi a hal útját a kifogástól a felhasználásig. A törvény – összhangban az ugyancsak nemrég életbe lépett új Büntető törvénykönyvvel - az orvhalászat visszaszorítására törekszik: az engedély nélküli horgászat és halászat, illetve a tiltott eszközök használata bűncselekménynek minősül ezentúl. A jogszabály országosan négyszázezer, Csongrád megyében 14 ezer horgászt érint.

Idén is ott lesz a halfesztiválon a kormányhivatal

Harmadszor vesz részt a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A Partfürdőn minden bizonnyal a legnagyobb felületen és legnagyobb létszámban képviselteti magát a szervezet, ugyanis 20 csapattal neveztek a főzőversenybe. A Tisza Gyöngye mögötti rész „ideiglenes kormánynegyeddé” válik szombaton, de a kormánytisztviselőket ezúttal nem a jogszabályok értelmezése vagy a hatósági munka foglalkoztatja majd, hanem sokkal inkább az, hogy milyen halból, milyen ízesítéssel készítsék el a legfinomabb halászlét. A 10-35 fős csapatok azon fognak igyekezni, hogy a kollégákat és a velük érkező családtagokat megkínálják: így csaknem 1000 vendéget várnak kormányhivatali halászlére. Míg a szülők főznek, a gyerekek kipróbálhatják a halászháló készítésének fogásait. A helyszínre kitelepül ugyanis az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egy jurtával, ahol régi tiszai halászat eszközeit is kiállítják és bárki kipróbálhatja a hálószövés csínját-bínját. A munka azonban most sem marad el: ezen az eseményen fogja ismertetni a sajtó képviselői számára

B. Nagy László

kormánymegbízott a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló, nyáron elfogadott új jogszabályt. A törvény értelmében olyan változtatásokra készülhet fel a horgásztársadalom, amely a gyakorlatban a halállomány természetes megújítását, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozását, a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja. Csongrád megyében, ahol mintegy 4000 hektárt tartanak nyilván halászati vízterületként, és az éves halfogás eléri a 300 tonnát, fontos az új szabályok pontos ismerete. Már csak azért is, mert bár minden természetes víz kezelője alapvetően az állam, az új a törvény ezt a kezelői jogot a következő időszakban a horgászok kezébe kívánja adni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.