Kultúra

Hiánypótló művészeti képzés indul Szegeden + FOTÓK

Hiánypótló művészeti képzés indul Szegeden + FOTÓK

2013. szeptember 5., csütörtök
Hiánypótló művészeti képzés indul Szegeden + FOTÓK
SZS20130904_premier_szakkozep_tanevnyito_002

Szegeden egyedülálló, de az országban is ritkának számító könnyűzenei és táncképzést indított a Tisza-parti városban a Premier Művészeti Szakközépiskola. A békéscsabai székhelyű intézmény első körben esti tagozatú osztályokat alakított ki, a kétéves képzés végén az országos képzési jegyzékben szereplő, középfokú végzettséget szerezhetnek a résztvevők.

„Könnyűzenét és táncot különböző minőségben és mértékben sok helyütt oktatnak, rendszerbe foglalva és középfokú végzettséget adóan azonban úgy az országban, mint Európában nem nagyon foglalkoznak ilyesmivel. Békéscsabán a szakképzés mellett már 4+1 éves, érettségi bizonyítványt adó képzést is végzünk, melynek elsősorban a középiskolai korosztály jelenti a célcsoportját. Szeretnénk majd a jövőben Szegeden ezt is beindítani, erre azonban technikai okok miatt most még nem volt adott a lehetőség” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu kérdésére

Kulcsár Sándor

igazgató a szerdai tanévnyitó értekezletet követően. Az iskolavezető hozzátette, képzésük nagy előnye a gyakorlatorientáltság, hiszen szórakoztató zenész szakon 60-40 százalék, kortárs, modern tánc szakon pedig 85-15 százalék a gyakorlati és elméleti oktatás aránya. Ezenfelül komoly pozitívum, hogy az iskola havi egy alkalommal fellépési lehetőséget biztosít tanulóinak, illetve felkérések esetén további előadásokat is vállalnak. „Békéscsabán már ismerik az iskolánkat, és elmondhatom, több alkalommal kaptunk felkérést városi rendezvényeken való részvételre, de olyan is előfordult már például, hogy könyvtári estre hívtak minket zenélni. Utóbbi esetben, természetesen, nem a rockzene dominált, inkább afféle aláfestő zenét kértek tőlünk” – jegyezte meg tréfálkozva Kulcsár Sándor.

SZS20130904_premier_szakkozep_tanevnyito_001

Mint a tanévnyitón elhangzott, az iskolai elfoglaltság átlagosan heti 15-17 órájukat veszi igénybe a jelentkezőknek, akik a felvételt megelőzően készségfelmérésen kell, hogy szerepeljenek. A módosult szakképzési törvényben foglaltak okán már érettségi bizonyítvány is szükséges a képzésen való részvétel állami finanszírozásához, illetve továbbra is csak az első középfokú OKJ-és tanfolyam végezhető ingyenesen. Egyéni költségtérítés esetén a képzés díja 125 ezer forint félévenként. Jelentkezni szeptember 15-ig lehet, a tanítás pedig szeptember 9-én kezdődik, melynek helyszíne a Boldogasszony sugárúton található „A Vasút a gyermekekért” Alapítvány Kollégiuma. Az órarend kialakítása rugalmas, előzetes megbeszélés alapján igazítható az egyes tanulók lehetőségeihez. A Premier Művészeti Szakközépiskoláról és a képzésekről bővebb információ található az intézmény

honlapján

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.