Közélet

Első vajdasági-magyar CSR-konferencia Szegeden

Első vajdasági-magyar CSR-konferencia Szegeden

2013. szeptember 27., péntek
Első vajdasági-magyar CSR-konferencia Szegeden

A határon átnyúló kapcsolatok erősítése és a kis- és közepes vállalkozások lehetőségeinek bemutatása többek között a célja az első vajdasági-magyar CSR-konferenciának, amely pénteken kezdődött Szegeden – közölte B. Balogh Edit.

A Talentum alapítvány elnöke a tanácskozás előtt az MTI-nek elmondta, a szegedi székhelyű civil szervezet és a szabadkai Caritas márciusban indította el uniós támogatással Az együtt könnyebb! (Zajedno je bolje!) című programot, azzal a szándékkal, hogy a Dél-Alföldön és a Vajdaságban meghonosítsa a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának kultúráját, mely CSR néven vált ismertté az angol kifejezés (corporate social responsibility) után. Nemzetközi példák is mutatják, hogy eredményesebben lehet megvalósítani a CSR-kezdeményezéseket civil szervezetek, non-profit intézmények bevonásával. A programokhoz a vállalatok tőkével és szakértelemmel, a civilek saját szaktudásuk mellett hely- és helyzetismerettel járulhatnak hozzá – közölte a szakember, hozzátéve: a vállalati tőke nem feltétlenül anyagi erőforrást jelent, a cégek részt vehetnek a programokban például alkalmazottaik munkavégzésével is. Az egyéves program célja a cégek – különös tekintettel a kis- és középvállalkozások – és a civil szektor kapcsolatának erősítése a határ mindkét oldalán. Míg a multiknál, pénzintézeteknél megfogalmazódott a társadalmi felelősségvállalás, a környezet jobbá tételének igénye, a kisebb cégeknél ez gyakran ismeretlen fogalom, nem érzik, mit tehetnének – fogalmazott, hangsúlyozva ugyanakkor, számos jó példa akad, amelyek bemutatása a szegedi konferencia egyik célkitűzése. A kétnapos tanácskozás résztvevői megismerhetik többek között a BBS szabadkai munkaközvetítő iroda és a Fáklya Keresztény Ifjúsági Egyesület hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatása érdekében indított projektjét. A program keretében tanulási nehézségekkel küzdő, lemaradásban lévő gyermekek számára szerveznek órákat, melyeket a tanárok önkéntesként tartanak. A pedagógusok a munkaközvetítő cég tízezer regisztrált ügyfele és a Fáklya egyesület tagjai közül kerülnek ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.