Közélet

Eladhatatlanok az eladósodott társasházak lakásai

Eladhatatlanok az eladósodott társasházak lakásai

2013. szeptember 23., hétfő
Eladhatatlanok az eladósodott társasházak lakásai

Egyre több társasházról derül ki, hogy különböző okok miatt az elmúlt években tetemes, nemritkán több tíz millió forintnyi adósságot halmoztak fel, ami tovább fékezi az ingatlanpiacot - írta a hétfői Napi Gazdaság.

A lap szerint a legtöbb ilyen helyzetbe került ingatlan Budapesten és a nagyvárosokban található. A probléma alapvetően abból adódik, hogy a lakók egy része évek óta nem fizeti a közös költségeket. Nemcsak a lepusztult házakban sok a probléma, hanem azokban is, amelyeket az elmúlt években pályázati források segítségével és hitelből újítottak fel, a tulajdonosoknak ugyanis nem csupán a közös költséget, hanem a törlesztőrészleteket is fizetniük kellene. A vevők egyre bizalmatlanabbak, nem érik be annyival, hogy a tulajdonosnak nincs tartozása, a ház ügyeire, banki és közműtartozásaira is kíváncsiak - az ezt bizonyító okiratok beszerzése azonban jelenleg nem egyszerű feladat, jobbára csak a közös képviselő együttműködésével valósítható meg. A jelentős tartozást felhalmozó társasházakban lévő lakásokat ma már árengedménnyel sem lehet eladni. Közben mind több ingatlanközvetítő iroda reklámozza azzal a kínálatában szereplő lakást, hogy a ház ügyei is rendben vannak. Szakértők ennek ellenére óvatosságra intik a lakásvásárlásra készülőket - írta az újság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.