Közélet

Az áldozattá válás megelőzése a szegedi XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon

Az áldozattá válás megelőzése a szegedi XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon

2013. szeptember 6., péntek
Az áldozattá válás megelőzése a szegedi XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon

Első éves születésnapját ünnepli a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon a Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében című (TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023) pályázat.

A három konzorciumi partner a négy együttműködő szervezettel közösen szerteágazó tevékenységi kört indított el, amelynek közös célja a Csongrád megyében élő emberek segítése és a bűncselekményektől való megóvása. A nyári hónapok sem múltak el eseménytelenül a pályázat életében. Nagy sikerrel befejeződött a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán az „Áldozatvédelem – áldozattá válás és megelőzésének alternatívái” című bűnmegelőzési kurzus, amelyet 106 hallgató teljesített eredményesen. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kar az áldozatsegítést a pályázati ciklus lezárása után is a választható tantárgyak között szerepelteti. Ez azt jelenti, hogy Csongrád megye az áldozatvédelem felsőfokú oktatásával új távlatokat nyit Magyarországon. A nyár során az ÁGOTA Alapítvány Családi Napját is kihasználtuk az áldozatvédelmi ismeretek terjesztésére, ahol a gyerekeknek tréfás feladatok megoldásáért csokit, a felnőtteknek pedig hasznos bűnmegelőzési eszközöket osztottunk. Tarján városrész, ahol sok idős ember él, egyébként is kiemelt területe az áldozattá válás megelőzésének, ahol korábban a Lakótelepi Emberek Érdekvédelmi Társulásával már több programot is szerveztünk. Itt működik folyamatosan az Önkéntes Látogatói Háló, melyben önkéntesek, egyetemisták rendszeresen látogatják az egyedül maradt idős embereket és minden napi életükhöz nyújtanak segítséget, illetve pótolják a „jó szót”, amelyből szűken jut a magányosoknak. Bensőségesebb környezetben a Csongrádi Református Egyházmegye Nőszövetségének és kisebb létszámú nyugdíjas csoportoknak is tartottunk felvilágosító előadást, ahol nagyobb teret kaphatott az egyéni személyes problémák megbeszélése. Feladatköréből adódóan a pályázat számszerűsíthető eredményei a Csongrád Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatánál realizálódtak. A szolgálatnál több olyan tevékenység indult, amely az áldozattá vált emberek segítésére és az ismételt áldozattá válás megelőzésére specializálódott. A Sértett Gondozó Pszichológusi Szolgálat segítségét 250 személy vette igénybe a bűncselekmények okozta traumák feldolgozása érdekében, közülük 71 fő vett részt egyéni terápiás foglalkozáson. Az Ellátásból Kimaradt Áldozatok tájékoztatása elnevezésű pályázati feladatunk is meghozta eredményét, közel félezer áldozat kereste fel a szerteágazó segítséget nyújtó munkatársakat, akik akár ingyenes étkezési lehetőségekről, segítő civil szervezetek elérhetőségéről, akár más hivatalos szervekhez való eljutáshoz is segítséget nyújtottak.

aldozatvedelem_logok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.