Közélet

A vártnál több kukorica terem az idén

A vártnál több kukorica terem az idén

2013. szeptember 26., csütörtök
A vártnál több kukorica terem az idén

Lényegesen nagyobb a korábban becsültnél a várható kukoricatermés - írta a Magyar Nemzet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb felmérésére hivatkozva.

Az adatokat közlő Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) szerint a terméskilátások ugyanakkor így is kedvezőtlenek, a száraz és meleg időjárás miatt ugyanis számos helyen kipusztult a kukorica - számolt be róla a lap csütörtöki cikke. A Nébih végleges termésbecslése szerint a tavalyi 4,74 millió tonna után idén 6,72 millió tonna kukoricát takaríthatnak be a gazdálkodók. Ez az eredmény 7 százalékkal marad el az utóbbi öt év átlagától, ám a legutóbbi becslés eredményénél 10 százalékkal több. Az országos termésátlag hektáronként 5,45 tonna körül várható. A megyei összesítések szerint a legjobb hozamokra Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyében lehet számítani. Az AKI adatai szerint a hazai termésű kukorica tonnánkénti termelői ára 45 ezer forint körül volt a múlt héten, ami 24 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.