Közélet

A rezsicsökkentés tapasztalatairól a megyeházán + FOTÓK

A rezsicsökkentés tapasztalatairól a megyeházán + FOTÓK

2013. szeptember 20., péntek
A rezsicsökkentés tapasztalatairól a megyeházán + FOTÓK
forum21_gs

A jövő évi választás kulcskérésének nevezte a rezsicsökkentést Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő a „Magyarország nem hagyja magát! Védjük meg a rezsicsökkentést!” címmel meghirdetett országjáró rendezvény szegedi állomásán.

Font Sándor

a megyeházán tartott fórumon emlékeztetett, miután a Horn-kormány 1995-ben privatizálta az összes energiaszolgáltatót, kezelhetetlenek lettek az árak, s így a magyar lakosok fizetik a legnagyobb összeget Európában rezsire a fizetésükhöz viszonyítva. Tavaly ősszel 10%-os rezsicsökkentés mellett kötelezte el magát a kormány, melyet januárban vezettek be, novemberben pedig újabb csökkentés várható. „A jövő évi választás arról szól, hogy azt az erőt akarja-e Magyarország támogatni, amely a mindenkori multinacionális érdekeket képviselte, sőt erősítette profitéhségüket, vagy pedig azt az erőt, amely megállította ezt a profitorientált külföldi társaságot, sőt azt mondta, hogy a több mint ezer milliárdos haszonból jó lenne valamit visszaadni a nagyon nehéz helyzetben élő lakosság számára” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Font Sándor. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette, a szocialista kormányok idején egyszer csökkentették az áfát 25%-ról 20-ra, de ezt csak a választási kampány három hónapjára vezették be 2006-ba. „Ezzel szemben a Fidesz-kormány elindított rezsicsökkentés tartós lesz, amit érzékelnek a multinacionális társaságok is, és láthatólag érzékeny veszteségként élik meg a kormány eltökéltségét. Újabb lépést tesz előre ezen a téren a kormány, novemberben az általános közmű-szolgáltatási törvény valószínűleg azt fogja kimondani, hogy közműszolgáltatás esetében nullszaldós profittal, vagyis csak szolgáltatási jelleggel lehet részt venni Magyarországon” – nyilatkozta portálunknak a fideszes honatya.

forum12_gs

„Jól tudjuk, hogy az előző kormányok idején 300%-kal emelkedett a gáz ára, 200%-kal a villamos energia, amivel jelentős terhet róttak a lakosságra. Komoly problémákat okoz sokaknak a rezsifizetés, a magyar kormány kormány ezért tűzte ki célul, hogy ezeknek a lakosoknak segíteni szeretne terheik csökkentésével” – fogalmazott

Bohács Zsolt

országgyűlési képviselő.

B. Nagy László

a fórumon emlékeztetett, országosan 2,2 millió aláírás gyűlt össze a rezsicsökkentés mellett. A fideszes országgyűlési képviselő szerint a 20%-os rezsicsökkentés egy kezdeti lépésnek megfelelő, mert így visszaáll a magyarországi fizetőképes kereslet átlagából számított rezsiköltség az európai középmezőnybe. A fideszes politikus hozzátette, látszik, hogy növekszik a fogyasztás és a rezsicsökkentés hatása miatt az infláció is 2% alá csökkent, amire az 1970-es évek óta nem volt példa hazánkban.

Privatizációs zsákutcák, melyet a lakosság fizet meg

A megyeházán rendezett fórumon Font Sándor közölte, téves az a tézis, amit a szocialisták hirdettek, hogy azért kell privatizálni a közműszolgáltatókat, hogy majd egymással versengenek, s a lakosság jól fog járni. A szolgáltatók ugyanis egységesen emelték fel a legmagasabb szintre gáz árát a 2006 és 2008 közti időszakban. A villamosenergia területén szerényebbnek nevezte a szocialistákat Font, hiszen kormányzásuk alatt duplájára nőtt a fizetendő díj, míg a gáz esetében 300%-os volt az áremelkedés. „Az Orbán-kormány kőkemény árszabályozást léptetett életbe a 2010-es időszaktól kezdve befagyasztottuk a rezsiárak infláció feletti emelését. Ez volt az első lépés az árszabályozásban, majd 2013 januártól életbe lépett az akkor még csak a villamosenergiára, a gázra és távhőszolgáltatásra vonatkozó 10%-os csökkentés” – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

forum16_gs

Emlékeztetett a villamosenergia szektor 1995 és 2011 közötti adózott eredménye 1040 milliárdot tett ki, így a kormány rezsicsökkentő lépéssorozata egyáltalán nem nevezhető nagy érvágásnak ezen cégeknek. A mostani, összességében 20%-os csökkentéssel a lakossági villamos energia ára a 2007 februári szintre csökken, míg a gáz ára 2008 júliusban érvényben lévő szintre. A fórumon elhangzott, ha egy átlagos négyfős átlagcsaládot nézünk, akkor ők 70-81 ezer forint megtakarítást realizálhatnak ebben az esztendőben a rezsicsökkentés révén, míg egy kétfős család közel 50 ezer forintot spórol. Font Sándor elmondta, igaz a rezsicsökkentést idén léptette életbe a kormány, már most látszik, hogy csökken azoknak a száma, akiknek közműtartozásuk van. A rezsicsökkentés legnagyobb nyerteseinek a kiskerestű családokat nevezte a politikus, hiszen ők az összbevételük nagyobb százalékát fordították a számláik fizetésére, elsősorban nekik akart kedvezni a kormányzat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.