Sport

Vívó-vb: Nem jutott elődöntőbe a magyar férfi kardcsapat (FRISSÜL)

Vívó-vb: Nem jutott elődöntőbe a magyar férfi kardcsapat (FRISSÜL)

2013. augusztus 10., szombat
Vívó-vb: Nem jutott elődöntőbe a magyar férfi kardcsapat (FRISSÜL)
Vívó-vb - Férfi kardozók csapatversenye

Nem jutott elődöntőbe a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Gáll Csaba alkotta magyar válogatott a férfi kardozók szombati csapatversenyében, a budapesti vívó-világbajnokságon, miután a nyolc között 45-44-es vereséget szenvedett a román együttestől.

Az első asszót még a románok nyerték, ám az olimpiai bajnok Szilágyi Áron 7-2-es sikere után már a magyar válogatottnál volt az előny. Innen kezdve végig a magyar csapat vezetett, 30-22 és 35-30 is állt az eredményjelzőn, majd Iliász Nikolász 10-4-es veresége után fordított az ellenfél és 40-39-re vezetett. Az utolsó asszót Szilágyi vívta, 44-40 is vezetett, egyetlen tusra volt a győzelemtől, de a románok - vitatható ítéletekkel - innen fordítottak és nyertek. Eredmény: Magyarország-Románia 44-45

13.20 Nem jutott nyolc közé a magyar női tőrcsapat

A magyar válogatott 44-35-ös vereséget szenvedett a lengyelektől, így a kilencedik helyért küzdhet a női tőrözők szombati csapatversenyében, a budapesti vívó-világbajnokságon. A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin összeállítású csapat a lengyelekkel találkozott a legjobb 16 között. Varga Gabriella és Knapek is vereséggel kezdett, így a magyarok hamar 7-2-es hátrányban találták magukat. Mohamed azonban magabiztos vívással 7-1-es asszót produkált, és ezzel 9-8-nál fordítani tudott. Knapek a második összecsapását sem tudta hozni, így 10-10-nél lépett pástra Varga Gabriella, aki sorozatban öt bevitt találattal már 15-10-re is vezetett, de egy rövid technikai szünetet követően a lengyel magára talált, és felzárkózott egyetlen tusra (16-15). Mohamed Chlewinska ellen nem tudta megismételni korábbi sorozatát, 6-5-re kikapott, így hat párharc után 20-20 állt az eredményjelzőn. Az utolsó sorozat a lengyeleknek indult jobban, Knapek kikapott, majd Mohamed 3-3-ra végzett, így 30-28-as magyar hátránynál kezdődött az utolsó asszó. Varga Gabriella 31:33-ig tudta tartani a lépést, ezt követően azonban hét találatot is adott az ellenfele, míg a magyar vívónő csak egyet. A vége 43-35, ezzel a lengyelek bejutottak a legjobb nyolc közé, míg Mohamedék a kilencedik helyért folytatják a küzdelmet. Kreiss Gábor, a női tőrözők szakágvezetője azzal kezdte értékelését, hogy nem szokott a bírókra hivatkozni, de ezúttal a zsűri nem állt a helyzet magaslatán. "Az elején feszültek voltak a lányok, de aztán Aida visszahozta a mérkőzést. Ezt követően, a közepén Edinánál legalább négy-öt tust fordítva ítéltek meg, és ez a végén végzetes lett" - mondta a szakvezető. Hozzátette: a lengyel és a magyar két egyforma erősségű válogatott, a legutóbbi két összecsapásukat a magyarok nyerték, most bírói segédlettel a lengyelek. Varga Gabriella elmondta, hogy nagyon felkészültek erre a mérkőzésre, videón is elemezték az ellenfelet, nem tudja, miért nem jött ki a lépés. Knapek Edina bevallotta, hogy nagyon feszült volt, de mindannyiukban nagy volt a bizonyítási vágy, hazai közönség előtt szerettek volna olyan jól szerepelni, mint a bronzérmet hozó júniusi Európa-bajnokságon. "Számítottam rá, hogy küzdelmes lesz a mérkőzés, hiszen a lengyelek is készültek ránk" - magyarázta Mohamed Aida, aki szerint Knapek Edina asszója döntött, amikor bármilyen lámpa égett, a bíró minden találatot a lengyeleknek ítélt.

Eredmény:

a 16 között: Magyarország-Lengyelország 35-43

21.30 Negyeddöntőben a férfi kardcsapat

Reggel az argentinok ellen egy könnyű győzelemmel melegített be, majd a franciákat is legyőzte a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Gáll Csaba alkotta magyar válogatott a férfi kardozók szombati csapatversenyében, a budapesti vívó-világbajnokságon, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. A nagy mezőny miatt - 31 válogatott nevezett - a 16 közé jutásért is vívnia kellett a magyar csapatnak, ám Argentína legyőzése nem okozott gondot. Keményebb diónak bizonyultak a franciák, akik 10-7-re elhúztak, mivel Iliász Nikolász és az egyéni bronzérmes Szilágyi Áron is elvesztette asszóját. Gémesi Csanád azonban remek formában vívott, 7-5-re nyert, és egyetlen tusra csökkentette a különbséget (14-15). A második fordulóban Iliász ismét kikapott, Gémesi viszont megint osztotta a tusokat, ám kisebb sérülést szenvedett, ami megzavarta, utána már nem talált, és így 25-21-re vezettek a franciák. Szilágyi azonban megtalálta olimpiai bajnoki formáját, 9-2-re hozta az asszóját, és máris 30-27 lett a hazaiak javára. A Gémesi helyére beállt Gáll Csaba 8-1-es veresége után ismét a vetélytárs vezetett (35-31), de erre a kisiklásra Iliász 9-0-ás győzelemmel válaszolt, így Szilágyi 40-35-ös magyar vezetésnél léphetett pástra. Az előnyt megtartva fejezte be a mérkőzést, és társaival a nyolc közé jutott.

Eredmények:

a 32 között: Magyarország-Argentína 45-24 a 16 között: Magyarország-Franciaország 45-40

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.