Kultúra

Tizennégy bemutatóval készül a Szegedi Nemzeti Színház 131. évadára

Tizennégy bemutatóval készül a Szegedi Nemzeti Színház 131. évadára

2013. augusztus 9., péntek
Tizennégy bemutatóval készül a Szegedi Nemzeti Színház 131. évadára
Gyudi_1

Az arányok alapvetően nem változtak az elmúlt években képest, műfajilag sokszínű, értékközvetítő darabokat állít színpadra a Szegedi Nemzeti Színház új évadában is – tudtuk meg Gyüdi Sándor főigazgatótól.

– A válság a kultúra területén különösen is érezteti hatását, megmutatkozik-e ez az idei kínálatban?

– Az a törekvésünk, hogy a nézők ne érzékeljék a források szűkösségét. Az anyagi nehézségek ellenére nem szűkül a kínálat, a műfajokat tekintve körülbelül ugyanazt tudjuk most is kínálni, amit a korábbi években. Három új operapremierünk lesz, közülük az egyik a Verdi-bicentenárium apropóján. Az Armel-operafesztivál keretében pontosan a zeneszerző kétszázadik születésnapjára fog esni a Simon Boccanegra bemutatója. A vígoperánál most is fontosnak tartjuk azt, hogy a közönség a poént rögtön értse, ne olvassa, ezért magyarul játsszuk: ez Rossini Hamupipőkéje lesz. A címszerepet a Simándy-énekverseny tavalyi győztese,

Kálnay Zsófia

fogja énekelni. Szintén magyar nyelven csendül majd fel

Offenbachtól

a Hoffmann meséi, melyet kevésbé gyakran játszanak, de Szegeden nem ismeretlen, a kilencvenes években a kőszínházban, a kétezres években a Szabadtéri Játékokon is láthatta a szegedi nagyérdemű.

– Örülhetnek tehát az operabarátok, az évad viszont nem operával, hanem drámával indul szeptember 20-án.

– Így van, a drámai tagozat munkáját a magyar dráma napján tartott bemutatóval kezdi, ez egy klasszikus vígjáték lesz,

Csokonai

Karnyónéja. Ezután jön az ősbemutató-sorozatunk – melyet tavaly indítottuk a nagysikerű Pipás Pistával – következő része, a népszerű színpadi szerző,

Tasnády István

Memo című darabja. Szegeden Tasnádyt mint az Aranycsapat egyik szerzőjét is megismerhették már a nézők.

Fekete Gizivel

a címszerepben játsszuk a 20. századi német klasszikust,

Dürrenmattól

Az öreg hölgy látogatását. Januárban

Shakespeare-től

az Othellót állítjuk színpadra. Tavasszal két bemutatója lesz a drámatagozatnak. Az egyikben

Király Leventére

, a Nemzet Színészére és Fekete Gizire építünk. Ez az Ők tudják, mi a szerelem és az Antipygmalion Hubay Miklóstól. Az évad igazi komédiával zárul,

Feydeau

A hülyéje című bohózatával. Érdemes kiemelni, hogy decemberben, az ünnepek előtt több tagozatunk összefogásával

Huszka Jenő

népszerű nagyoperettjét, a Bob herceget is színpadra állítjuk.

Gyudi_2

– Tavaly a két gyerekdarab egy opera és egy balett volt, mi az idei kínálat?

– Most két klasszikus mese következik, ősszel Mátyás mesék

Thúróczy Katalintól

, majd

Csukás Istvántól

az Ágacska. Ha már a balettet említettük: ősszel a Kisszínházban Rítus címmel egy zenei montázsra készített

Juronics Tamás

koreográfiát, tavasszal pedig

Stravinsky

Tavaszi áldozatát láthatjuk szintén a Szegedi Kortárs Balett tolmácsolásában – pontosan száz éve, 1913-ban a zenetörténet atombombájának számított a mű bemutatója.

– Természetesen továbbjátsszák az előző évad sikerdarabjait, a La Mancha lovagját, a Mária főhadnagyot, a Pipás Pistát és a Bánk bánt, de a Verdi-bicentenáriumra külön is hangsúlyt fektettek.

– Az évforduló jegyében októbertől decemberig Verdi-heteket tartunk, azaz hetente előveszünk egy-egy Verdi-produkciót, a Simon Boccanegra mellett a Rigolettót, a Traviatát. Mellé csatlakozik a Filharmónia szimfonikus bérletében a hagyományos halottak napi koncert, ami most természetesen a Verdi-requiem lesz, valamint a Luisa Miller koncertszerű előadására is sor kerül.

– Az említett anyagi nehézségek tükröződnek-e a személyi állományban?

– Elsősorban a vezetés szűkült jelentősen.

Nagy László

ügyvezető igazgatónk nyugdíjba ment, helyét nem pótoljuk. A művészeti igazgató székét is megszüntettük, de természetesen a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjeként továbbra is együtt dolgozik velünk

Juronics Tamás

. A meglevő vezetők veszik át a megszűnt pozíciók feladatait, tehát ezek egyértelműen a spórolás jegyében hozott intézkedések, de talán a hatékonyságot is növeli, ha kevesebb embernek kell egyeztetnie. A létszámcsökkenés az adminisztráció és a művészeti állomány szintjére is kiterjed, leépítésről nincs szó, de nem pótoljuk a kiesőket, elmenőket. Azt viszont fontos kiemelni, hogy az elmúlt öt évben szerencsére nem volt csoportos leépítés a Szegedi Nemzeti Színháznál.

– Mostanában gyakorta hallani, hogy egyre többször egy-egy produkcióra szerződött színészek fordulnak meg a teátrumoknál, mintha a fix társulati helyek kezdenének csökkenni.

– Sajnos ezt látom én is magam körül, de próbáljuk fékezni ezt a tendenciát, mert sok előnye van a társulatiságnak, a műhelymunkának, és sokkal könnyebb az egyeztetés is, ha nem sokadikként kapok időpontot egy adott művész fellépéséhez. Vendégművészeket ezért csak indokolt esetben hívunk, valami miatt kiemelt szerepek vagy „nagy nevek” esetében. A színészeknek se jó egyébként, ha nincs társulatuk, szűkülnek a lehetőségeik, és komoly egzisztenciális problémákkal kell szembenézniük.

Foglaljon helyet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A bérletek nagyrészt változatlanok, vannak tematikus, gyerek-, középiskolás és egyetemistáknak szóló konstrukciók, illetve speciálisan operabérlet, valamint vegyesbérletek különböző műfaji hangsúlyokkal, időpontokkal. A teátrum egykori népszerű színészéről, örökös társulati tagjáról, Mentes Józsefről nevezték el az új főpróbabérletet. A főpróbák gyakorlatilag teljes értékű előadásokat jelentenek, 33 százalékos kedvezménnyel. A Gregor József operabérlet tulajdonosai a Bob herceg című operettet ajándékként kapják. A bérletek a bennük foglalt előadásokra külön-külön megváltható jegyek árának összegénél legalább 10 százalékkal olcsóbbak, s emellett különböző kedvezménycsoportok vannak például diákoknak, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak, csoportoknak. Plusz kedvezményt kap az az új vásárló, aki komplett páholyra vesz bérletet. Számos akciót is hirdetnek a bérlettel rendelkezőknek, gyakran juthatnak nagy kedvezménnyel a bérletben nem szereplő előadások belépőjegyéhez. A hagyományok szerint az első háromszáz bérletvásárló ajándék jegyet kap a Nyitány című gálaműsorra szeptember 6-án, ami a szokott módon egyfajta előzetest ad az évadból, a produkciókból és az új tagok bemutatkozására is lehetőséget nyújt. A régi és új bérlettulajdonosok is részesülhetnek a színház partnereinek ajándékaiból: a szegedi Hotel Novotel, a hévízi Hotel Palace, a ceglédi Hotel Aquarell és a Thermal Hotel Harkány egész évadra érvényes, jelentős kedvezményt biztosítanak számukra. A bérletet vásárlók 2.000 forint helyett ajándék áron, 300 forintért tekinthetik meg a Kassai Állami Filharmonikus Zenekar augusztus 31-i, a Szegedi Nemzeti Színházban rendezendő vendéghangversenyét. Továbbra is kapható az egyre népszerűbb szabad bérlet, 3-féle változatban. A 120 forintos ruhatári szolgáltatást mindkét játszóhelyen ingyenessé tették, és a jegyárak egységesen 100 forinttal emelkednek – a direktortól megtudtuk, nem az anyagi előnyt célozza tehát a módosítás, hanem a ruhatári tumultust szeretnék ezzel csökkenteni. Augusztus 12-én 10 órakor nyitnak a jegyiroda pénztárai, amivel kezdetét veszi a bérletértékesítés. A régi bérlők helyeiket szeptember 9-ig válthatják újra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.